Stroppendrager

facebook twitter

Toegevoegd op 4 juli 2010 door monlouis

Stroppendrager

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Stroppendrager | 0 monlouis | Stroppendrager | 0 monlouis | Stroppendrager | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Gent - Bachtenwalle
Informatie toegevoegd door monlouis :
4 juli 2010
De Stroppendrager”  van de hand van kunstenaar Chris Demangel.
Pittig detail is dat “De Stroppendrager” uitdagend kijkt naar de poort van Prinsenhof, de geboorteplaats van Keizer Karel die hem letterlijk en figuurlijk de strop om deed. Dit bronzen beeld is 1,80 meter hoog. Kleinere afgietsels in gips zijn trouwens als souvenir te koop.
Dit is een mooi beeld dat het best refereert naar haar rebelse inwoners.

Al in 1986 had Julien Colle, toen voorzitter van de VZW Gilde van de Stroppendragers, het idee om een standbeeld voor de Gentse Stroppendrager te laten oprichten. Het idee was: zo de keizer een beeld heeft dan verdient de Stroppendrager er zeker ook een. Er werd een ontwerpwedstrijd ingericht die gewonnen werd door een creatie van André Vermeersch en gerealiseerd door Chris Demangel (°Gent 11 april 1948). Het bronzen beeld woog 180 kg, was 1,80 m hoog en stond 14 jaar bij de kunstenaar in zijn atelier. Het eerste wat opviel was het duidelijk afgetekende geslachtsdeel van de Stroppendrager. Dit werd door Demangel als volgt verklaard: “De dag van de veroordeling in 1540 stond er een strakke wind en mannen droegen in die tijd geen onderbroek”… Het had natuurlijk ook met mannelijkheid, verzet en opstandigheid te maken. Want achter zijn rug steekt de stroppendrager ook zijn duim tussen wijsvinger en middelvinger als teken van verrachting. Oorspronkelijk was het de bedoeling van de Gilde om het beeld te financieren door kleine replica’s te verkopen. Deze replica’s vertoonden echter geen edele delen en geen oneerbiedige duim, want de opdrachtgevers van de Gilde wilden niet als seksmaniakken beschouwd worden. Deze ingreep werd echter gewraakt door zowel de kunstenaar als een deel van de stroppendragers. Dus werd het doel niet bereikt. In het Keizer Kareljaar vond de Gilde dan toch de nodige steun bij het stadsbestuur dat 100.000 frank putte uit het stadmarketingsfonds en 1,3 miljoen frank uit de stadsbegroting. Uiteindelijk verhuisde het viriele beeld vanuit het atelier naar Bachtenwalle waar het op 29 september 2000 werd onthuld achter de Donkre Poort van het Prinsenhof. Hij staat er met zijn blote voeten in het gras op een steenworp van dwingeland keizer Karel.
(bron : gentblogt.be)
Informatie toegevoegd door pixelmaniac :
1 juni 2014
Dit beeld werd gegoten bij Kunstgieterij ferbuyt.
Voortaal noemt deze gieterij Kunstgieterij De Clercq-Ginsberg en is deze gespecialiseerd in het gieten van bronzen kunstwerken.
Meer info op www.bronsgieterij.be