Pierre De Geyter

facebook twitter

Toegevoegd op 18 maart 2011 door Ldelrue

Pierre De Geyter

Afbeelding toegevoegd door Ldelrue

Ldelrue | Pierre De Geyter | 0
Kunstenaar:
Tom Frantzen
Opschrift:
Pierre De Geyter (Gent, 8 oktober 1848 - Saint-Denis (nabij Parijs), 26 september 1932) was een Belgisch componist. De Geyter is vooral bekend geworden dankzij het strijdlied "De Internationale", waarvoor hij de muziek componeerde. Zijn standbeeld staat bij het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel te Gent.
Plaatsbeschrijving:
Gent - Zijn standbeeld staat bij het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel te Gent: Minnemeers 9
Informatie toegevoegd door Ldelrue :
18 maart 2011
Zijn vader Adrien en zijn moeder Rosa Verbauwen waren afkomstig uit Frans-Vlaanderen. Zijn ouders gingen echter in Gent wonen, om er in de textielindustrie werk te vinden. Op zijn zevende woonde Pierre in de buurt van Rijsel (Lille). Zijn vader vond daar werk. Kleine Pierre ook, hoewel kinderarbeid al sinds 1841 verboden was. Hij werd draadjesmaker in een locomotieffabriek. Na zijn werk volgde Pierre de arbeidersavondschool, hij leerde lezen en schrijven. Op zijn zestiende begon hij ook avondlessen te volgen aan de academie van Rijsel. Hij volgde avondlessen aan de Rijselse "Académie de Musique" en behaalde er in 1886 een 1ste prijs. De latere burgemeester van de stad, Gustave Delory, had het arbeiderskoor "Lyre des Travailleurs" opgericht en De Geyter werd er de eerste leider van, in het lokaal "La Liberté", in de Rue de la Vignette. Hij kreeg meer en meer interesse voor kunst en vooral voor muziek. Hij sloot zich aan bij de muziekvereniging van de plaatselijke POF (Parti Ouvrier Français). Ze trokken de arbeiderswijken in en speelden muziek bij stakingen, verkiezingscampagnes ... Op 15 juli 1888 kreeg Pierre van de voorzitter van de plaatselijke POF-afdeling, Delory, een dichtbundel ("Chants Révolutionnaires") van Eugène Pottier, een van de voortrekkers van de Commune van Parijs in 1871. Hij vroeg hem van het gedicht "De Internationale" het strijdlied te maken van hun partij. Pierre werd onmiddellijk getroffen door de woorden "L'Internationale", "...ces paroles de feu." Het werd een eclatant succes, eerst in Rijsel, later in heel Frankrijk. Vier jaar later, in 1892, koos de Tweede Internationale het lied tot zijn strijdlied. Van dan af ging het snel de wereld rond. De Internationale is een strijdlied van de arbeidersbeweging, gecomponeerd door Pierre De Geyter, dat door de Tweede Internationale in 1892 als officieel strijdlied van de beweging werd geproclameerd. Tot 1944 was het ook het volkslied van de Sovjet-Unie.

De keuze voor dit standbeeld en link met arbeid komt dus voort uit het feit dat de man die op het standbeeld staat de componist is van de Internationale: het strijdleid van de arbeidersbeweging.

Ik poste dit standbeeld voor het vak: VERANDERINGSMANAGMENT