Lieven Bauwens

facebook twitter

Toegevoegd op 21 maart 2010 door monlouis

Lieven Bauwens

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Lieven Bauwens | 0 monlouis | Lieven Bauwens | 0 monlouis | Lieven Bauwens | 0
Opschrift:
Lieven Bauwens
1769 - 1822
Plaatsbeschrijving:
Gent - François Laurentplein
Informatie toegevoegd door monlouis :
21 maart 2010
Lieven Bauwens (Gent, 14 juni 1769 – Parijs, 17 maart 1822) was een Belgisch ondernemer-handelaar. Lieven Bauwens werd geboren in de Waaistraat, nabij de Gentse Vrijdagmarkt. Een gedenkplaat naast het socialistisch huis geeft de plaats aan waar het geboortehuis van Lieven Bauwens eertijds heeft gestaan. Hij was als jongen reeds bezeten van machines. Toen hij 17 jaar was werd Bauwens door zijn vader naar Groot-Brittannië gestuurd, om daar de techniek van het leerlooien (huidvetten) te bestuderen, waarna hij met succes de leerlooierij van zijn vader moderniseerde. Als industrieel spion maakte Bauwens een aantal reizen naar Groot-Brittannië en wist o.a de Mule Jenny en geschoold personeel naar het vasteland te smokkelen. Hiervoor werd hij door de Britten ter dood veroordeeld. Met zijn gesmokkelde machines richtte Bauwens twee katoenspinnerijen op, in 1799 in Passy bij Parijs en in 1800 een inGent, met name in de Oude Abdij van Drongen. In die periode, - het was de tijd van de Franse bezetting-, was hij ook voor één jaar burgemeester van Gent. Als ondernemend industrieel werd hij in 1810 door Napoleon te Gent bezocht en onderscheiden met het kruis van Légion d'honneur. In 1814 ging Bauwens failliet. Daarna ging hij zich toeleggen op het verwerken van vlokzijde, maar vond hiervoor geen steun bij de nieuwe (Nederlandse) overheid. Hij stierf op 52-jarige leeftijd. (bron : wikipedia)
Informatie toegevoegd door CarloVansant :
24 maart 2010
Reeds in 1849 wou men een beeld oprichten ter ere van Lieve Bauwens. In 1866 plaatste men een ontwerp in plaaster op de huidige plaats (het Lieven Bauwensplein). Niettegenstaande Lieven Bauwens een betwiste figuur was, richtte het stadsbestuur van Gent in 1885 een bronze standbeeld voor hem op aan de belangrijke Vlaanderenstraat. Oorspronkelijk was het de bedoeling dit bronze standbeeld een plaats te geven aan het pas onthulde Zuidstation, doch dit gebeurde niet, omdat het stadsbestuur vreesde Engelse bezoekers te ontstemmen bij het zien van zoveel eerbewijzen aan de aartsvijand van Engeland.
Informatie toegevoegd door mive :
24 maart 2011
Datering =1872

Cie des Bronzes / BruxellesCie des Bronzes / Bruxelles

Beeldhouwer was gehuwd met Malvina Quyo. Vader van de beeldhouwer Paul De Vigne en van drie dochters die allen schilderden. Om verwarring tussen vader en zoon te vermijden werd de naam Quyo van de echtgenote toegevoegd. Opleiding bij o.a. J.R. Calloigne. Ontwerper van o.a. figuren, allegorische composities, standbeelden (Jakob Van Artevelde te Gent bijv.), portretbustes. Was leraar en directeur aan de Academie te Gent (1850-1877). Werk o.m. in het Museum te Brussel. http://www.nobel.be/NL/ART/11814_de_vigne-quyo_pierre