Rik Poot

facebook twitter

Toegevoegd op 17 juli 2009

Naam:Rik Poot
Geboortedatum:20 maart 1924
Sterftedatum:16 december 2006
Extra Info:Vlaamse beeldend kunstenaar, geboren 20 maart 1924 te Vilvoorde - overleden 16 december 2006 in Jette.

Rik Poot legde zich vooral toe op bronzen beeldhouwwerken en assemblages in metaal.

Poot was een leerling van de academie te Brussel. Aanvankelijk maakte hij vrouwengestalten, naakte jongetjes en dierenfiguren in een zeer sobere vormgeving en direct uit de steen gehouwen. Later kreeg hij grote belangstelling voor de ambachtelijke arbeid in verschillende materialen (steen, metaal).

Poot gaat steeds meer over tot het stileren van de vorm, waardoor er een grotere uitdrukkingskracht ontstaat en het wezen van het uitgebeelde wordt benaderd. Poot is sinds 1962 leraar aan de Nationale Hogere School voor Bouwkunst en Visuele Kunsten te Brussel. (Summa)

Aanvankelijk bewerkte hij steen in taille directe (Staande man, 1959; Openluchtmuseum voor Beeldhouwkunst, Middelheim, Antwerpen), later ook hout, ijzer, brons en marmer. Hoewel hij zich in zijn kunst, waarin de menselijke figuur centraal staat, door het natuurbeeld laat inspireren, benadert hij een haast abstracte vormgeving. Sinds 1967 vervaardigt hij rond een lege kern in segmenten opgebouwde, in wasplaat gemodelleerde figuren, waarbij ruimte en massa een gelijkwaardige rol spelen. Vaak beeldt hij in zijn werk met pathetische geladenheid de lijdende, de uitbundige of de extatische mens uit. In 1998 vervaardigde hij het monument van de gesloten Renault-fabriek te Vilvoorde. Zijn werk is vooral geworteld in het expressionisme en het kubisme. (Encarta 2001)

Levensloop
Hij werd geboren in het Vlaamse deel van Brabant, meer bepaald in de volkse arbeidersbuurt Far West van de plaats Vilvoorde. Hij volgde de moderne humaniora aan het Koninklijk Atheneum te Vilvoorde en nam daarna lessen aan de Academie van Molenbeek. Tijdens de oorlogsjaren 1944-45 studeerde hij aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Brussel. In 1948 vestigt hij zich te Grimbergen. Hij ontving achtereenvolgens verscheidene prijzen: Eerste Prijs Openluchttentoonstelling Anderlecht (1948), de Godecharleprijs en de prijs van de stad Luik (1949). Hij ondernam vervolgens studiereizen naar Frankrijk en Italië. In 1953 won hij de tweede Prijs van Rome, eerste Prijs Openluchttentoonstelling Vorst, eerste Prijs stad Brussel. In 1954 samen met Roel d'Haese eervolle vermelding in de Prix Jeune Sculpture. In 1959 ontving hij de Coopalprijs. Van 1962 tot 1984 was hij professor Monumentale Beeldhouwkunst aan het Nationaal Instituut voor Architectuur en Sierkunst van Ter Kameren, Brussel. Rik Poot ontwerpt in 1982 "Ode aan een bergrivier" in brons voor het metrostation Herrmann-Debroux te Brussel.

Stijlkenmerken
Aanvankelijk kapt Poot menselijke en dierlijke figuren in "taille directe" in diverse materialen. Werkt tevens in terracotta. Kenmerkend zijn een een sterke stilering met verwijzingen naar Oosterse en Afrikaanse cultuurproducten. In 1952 volgen opdrachten voor monumentale beeldhouwwerken, o.a. voor de St.-Lambertuskerk te Muizen. Vanaf 1963 kiest hij uitsluitend voor het verloren wasprocédé of de cire perduemethode, waarbij hij aan de hand van gemodelleerde en aan elkaar samengevoegde platen in was een gefragmenteerde compositie opbouwt. Poot lijkt sterk geboeid door de structuur en de textuur van natuurvormen. Daarbij geeft hij uiting aan de verscheurde en uiteengelegde wereld zoals bij Pablo Gargallo en Ossip Zadkine. Elk beeld wordt een momentopname en vertolkt een sterke, evenwel gestabiliseerde emotie. Poot houdt van de ambachtelijke arbeid van het beeldhouwen, de daad van het maken; hij tracht het materiespel te verhogen door gebruik te maken van patina en door het bewerken van het oppervlak met de beitel.

De uitbeelding in brons van het paard vormt een belangrijk thema in zijn werk. Het paard op het Heldenplein, dat speciaal gecreëerd werd ter gelegenheid van 150 jaar Vilvoordse jaarmarkt, staat nu symbool voor Vilvoorde. Het verwijst naar de bijnaam voor de Vilvoordenaars, genaamd de "pjeirefretters". Bekende meesterwerken zijn De ontvoering van Europa en De ruiters van de Apocalyps. Naar aanleiding van de Dutroux-affaire creëerde hij Ghequetst ben ic van binnen, dat werd aangekocht door de handelaars van de Leuvensestraat te Vilvoorde.

In zijn werk koos hij voor de kleine man, voor de verliezer. Daarvan getuigt o.m. zijn werk "de vuist" opgericht in Vilvoorde na de sluiting van de Renault-fabrieken. Poot vereeuwigde ook politici, zoals Jean-Luc Dehaene en Leo Tindemans, in borstbeelden.

In 2004 organiseerde de stad Vilvoorde als eerbetoon een grote tentoonstelling in straten en parken met werk van hem.

Trivia
Rik Poot speelt een klein rolletje in het Neroalbum De Man van Europa waar hij een beeld voor Nero bouwt dat op het Koningsplein in Brussel komt te staan.

Bron: kunstbus.nl

Standbeelden van Rik Poot

Boerenpaard Koning Albert I Strijd voor arbeid Maurice Gilliams De vier ruiters van de Apocalyps de ontvoering van Europa Vallend paard Mater dolorosa Marnix Gijsen Hulde aan mijn grootmoeder De Brabander Het Staande Paard Wolf De Fontein De heilge familie Gorilla s Gekwetst ben ik vanbinnen Najade