Het Staande Paard

facebook twitter

Toegevoegd op 5 april 2011 door EvertVdb

Het Staande Paard

Afbeelding toegevoegd door EvertVdb

EvertVdb | Het Staande Paard | 0 EvertVdb | Het Staande Paard | 0 EvertVdb | Het Staande Paard | 0
Kunstenaar:
Rik Poot
Plaatsbeschrijving:
Reet - Rotonde Molenstraat
Informatie toegevoegd door EvertVdb :
5 april 2011
'Het staande paard' is een cadeau van het Autonoom Gemeentebedrijf Rumst aan de deelgemeente Reet ter gelegenheid van het 700jarig bestaan van Reet in 2011.
Het kunstwerk staat op de rotonde in de Molenstraat als herinnering aan het rurale karakter van deelgemeente Reet. De gemeente was (en is nog steeds in beperktere mate) een landbouwgemeente, jarenlang bleef deze gemeente gespaard van industriële activiteiten en vonden vele inwoners arbeid in de landbouwsector. Reet druft zich profileren als een gemeente van hardwerkende boeren. Het standbeeld toont aan dat de Reetenaars trots zijn op hun landbouwkarakter, ze zijn gesteld op de kenmerken van de noeste arbeider, die hard werkt, niet vies is zijn handen uit de mouwen te steken.
Trots zoals het paard, dat fier rechtopstaat.

Het beeld kreeg dan ook een centrale plaats, op de rotonde op de toegangsweg naar Reet-centrum, wanneer men vanuit Boom de gemeentegrens oversteekt. Deze rotonde is tijdens het spitsuur een zeer drukke plaats.

De aankoop van het standbeeld deed veel stof opwaaien in Reet, verschillende burgerbewegingen en politieke partijen vonden de aankoopprijs 'onverantwoord hoog' in deze tijden van economische crisis. Vermits Reet tot Rumst behoort (en dus Reetenaars belastingen betalen aan Rumst) vonden velen dat er van een 'cadeau' weinig sprake was.

Het groot bronzen kunstwerk is van de hand van Rik Poot.