Voil Jeanet

facebook twitter

Toegevoegd op 24 oktober 2010 door monlouis

Voil Jeanet

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Voil Jeanet | 0 monlouis | Voil Jeanet | 0 monlouis | Voil Jeanet | 0
Kunstenaar:
Hendrik Muylaert
Opschrift:
Oiljsters Carnavalmonument
Plaatsbeschrijving:
Aalst - Hopmarkt, op de hoek van de Nieuwstraat
Informatie toegevoegd door monlouis :
24 oktober 2010
Beeldhouwer : Hendrik Muylaert In de nacht van zaterdag op zondag hebben vandalen het carnavalsmonument De Voil Jeanet op de hoek Nieuwstraat-Hopmarkt van zijn voetstuk gehaald. Het lag zwaar beschadigd op de straatstenen. Voorbijgangers hebben de vernieling zondagochtend om 4 uur vastgesteld en de politie verwittigd. De stadsdiensten hebben het beeld overgebracht naar de werkhallen, in afwachting van restauratie en herplaatsing. De carnavalswereld reageert geschokt op de vernieling. 'Dit is een laffe daad', reageert Werner Kinoo, die als Prins 1994 aan de wieg stond van het carnavalsbeeld. 'Dat beeld is het enige symbool dat het hele jaar door herinnert aan de Aalsterse traditie. Het stond misschien kwetsbaar opgesteld, maar het werd al jaren door iedereen gerespecteerd. De daders zijn ongetwijfeld geen carnavalisten. Ik hoop dat ze snel worden gevonden.'

Het bronzen beeld van de Aalsterse kunstenaar Hendrik Muylaert staat al sinds 1997 symbool voor carnavalvierend Aalst. Het stelt een naakte, geslachtsloze voil jeanet voor die in wankel evenwicht een schoen uittrekt. 

Prins Werner Kinoo startte in 1994 een werking op voor het beeld. Het werd via een wedstrijd toegewezen aan kunstenaar Muylaert en het kostte toen 850.000 frank, een som die grotendeels werd betaald door de Stchting Oilsters Monument met geld dat de carnavalsverenigingen inzamelden. Daarna werd het beeld overgedragen aan het stadsbestuur. (bron : nieuwsblad !september 2009)