Alfred Kelders

facebook twitter

Toegevoegd op 24 oktober 2010 door monlouis

Alfred Kelders

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Alfred Kelders | 0 monlouis | Alfred Kelders | 0 monlouis | Alfred Kelders | 0 monlouis | Alfred Kelders | 0 monlouis | Alfred Kelders | 0 monlouis | Alfred Kelders | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Alfred Kelders
stichter van de dekenij Kattestraat en karnavalstoet
stadsereburger
Plaatsbeschrijving:
Aalst - Kattestraat, op de hoek met de Peperstraat
Informatie toegevoegd door monlouis :
24 oktober 2010
beeldhouwer : A. Huylebroeck Alfred Kelders(1874-1956), voormalig feestdirecteur van het feestcomité, ereburger Aalst sinds 17 april 1950. Alfred Kelders was een geboren organisator. Hij was o.a. medestichter van de kring ‘Caritas’, een culturele organisatie die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor de noodlijdende bevolking revues, toneelvertoningen, concerten en omhalingen organiseerde. Hij was ook medeorganisator van de Beiaardfeesten van Aalst.
Organiseren zat hem in het bloed. Zo was hij de drijvende kracht achter verschillende evenementen: de Reclamestoet (1924), de Bloemenstoet (1929), de Eeuwfeesten (1930) en tal van andere evenementen. 
Bovendien was hij meer dan 50 jaar werkzaam in het Koninklijk Letter- en Toneelkundig gezelschap ‘Voor Taal en Vrijheid’ en was hij voorzitter van de Dekenij der Kattestraat. In 1902 stichtte hij de Middenstandsbond van Aalst en Omliggende. Deze groep gaf een maandblad uit genaamd ‘Burgerbelang’. Hierin maakte Kelders propaganda voor de middenstand. Maar zijn grootste verdienste is de reorganisatie van de cavalcade in 1923. Onder zijn impuls trok toen de eerste Aalsterse cavalcade van de twintigste eeuw door de straten.
Kelders werd feestdirecteur van het feestcomité en zodoende was hij verantwoordelijk voor de organisatie van carnaval. Zo zorgde hij voor het ontstaan van een traditie. D’Haese omschreef hem als een ‘duivel die ’t al doet en ’t al bereddert’. Een duidelijke verwijzing naar het enorme enthousiasme en de tomeloze inzet van Kelders. In 1939 stelde toenmalig burgemeester Alfred Nichels voor om Kelders tot ereburger te maken wegens zijn verdiensten in het feestcomité. Dit voorstel werd echter verworpen. Elf jaar later werd het voorstel weer op de agenda van de gemeenteraad geplaatst en ditmaal keurde men het wel goed. Op de gemeenteraad van 17 april 1950 werd Kelders het ereburgerschap toegekend.
Iedereen heeft enkel lof voor  de ‘vader van carnaval’. (bron: aalst.be)
Informatie toegevoegd door mive :
17 maart 2011
HUYLEBROECK Alfons (Aalst, 1910 - 1990)

Beeldhouwer. Was reeds als 14-jarige werkzaam als steenhouwer. Opleiding aan de Academie te Aalst, vervolgens in het atelier van Pierre De Soete te Brussel.
Ontwierp o.m. figuren, standbeelden, koppen, portretten. Werkte in hout, steen, marmer, gips, aluminium, ivoor. Traditionele vormgeving. Zijn werken ademen sereniteit. Behaalde de “Valerius de Saedeleerprijs”.
Vermeld in het “Lexicon van Oost-Vlaamse Schilders en Beeldhouwers 1700-1940” (Daniël Van Ryssel, 2008).
http://www.nobel.be/NL/ART/19026_huylebroeck_alfons