Hulde aan Georges Grard

facebook twitter

Toegevoegd op 22 augustus 2010 door mive

Hulde aan Georges Grard

Afbeelding toegevoegd door mive

mive | Hulde aan Georges Grard | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Koksijde - Sint-Idesbald, George Grardplein
Informatie toegevoegd door mive :
22 augustus 2010
Brons, gerealiseerd in 1995

Met deze bronzen buste brengt Francine Van Mieghem hulde aan een grote meester, haar echtgenoot, collega en leermeester: George Grard.

Dit werk toont George Grards uitdrukking zoals zij hem zo dikwijls naar zijn eigen werk zag kijken.

De gemeente Koksijde trad haar bij in deze hulde en wijzigde in 2000 de naam van het Europaplein in het 'George Grardplein', als eerbetoon aan de meester die ± 50 jaar leefde en werkte te Sint-Idesbald. Door de heraanleg van dit voormalige Europaplein paste de buste niet meer in het kader van het vernieuwde plein waardoor de gemeente zich genoodzaakt zag ze te verplaatsen naar de Zeedijk.

Op het George Grardplein kwam in de plaats van de buste een werk van George Grard zelf, m.n. 'De Fluitspeelster'.

Francine Van Mieghem werd geboren in 1930 te Oostende. Ze woont en werkt nog steeds in Sint-Idesbald (Koksijde) in het huisje dat ze jarenlang deelde met haar echtgenoot George Grard. Francine Van Mieghem heeft reeds vele jaren een intense band met de beeldhouwkunst. De intense samenwerking met George Grard nam in haar leven en plaats in, maar toch legde zij zeer eigen accenten in haar werken. Omdat ze jarenlang als model fungeerde voor George Grard werd Francine Van Mieghem een bevoorrecht toeschouwer. Zelf zegt ze over haar werk: “Ik zoek de abstractie in de figuratie, ieder beeld moet abstract zijn, ik wil de menselijke gevoeligheid vatten…”

Verdere info over de kunstenares:
http://www.george-grard.com/Tentoonst_nl07.htm