Schandpaal

facebook twitter

Toegevoegd op 20 juni 2010 door monlouis

Schandpaal

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Schandpaal | 0 monlouis | Schandpaal | 0 monlouis | Schandpaal | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Heist-op-den-Berg - Kerkplein
Informatie toegevoegd door monlouis :
20 juni 2010
Deze arduinen schandpaal staat op het Kerkplein in Heist-op-den-Berg. De 17de-eeuwse schandpaal werd tijdens de Franse Revolutie weggehaald, in 1948 teruggeplaatst op de berghelling en in 1970 verplaatst naar zijn huidige locatie. Sinds 1983 maakt de schandpaal deel uit van het beschermde dorpsgezicht van het Kerkplein.
Informatie toegevoegd door mive :
26 maart 2011
Achtzijdige, arduinen XVII-schandpaal op iets bredere basis, gelegen aan de O.-zijde van het begraasde pleintje ten W. van de kerk, juist tgov. de ingang van de kerk. In 1797 tijdens de Franse Revolutie weggehaald, teruggeplaatst in 1948 op de berghelling nadat hij met ankers was versterkt door A. Vereecke; in 1970 verplaatst naar het Kerkplein. Vooraan maskerkop met ijzeren ring.
Bron: VIOE

Schandpalen vond men altijd op druk bezochte plaatsen zoals een marktplein of een kerkplein. Dat geldt ook voor de Heistse kaak. Wie iets op zijn kerfstok had, werd gedurende drie zondagen na de hoogmis één uur lang te kijk gezet aan de paal. Hij werd beschimpt, bespot, uitgescholden of met slijk, rotte appelen of paardenvijgen bekogeld. Toen in 1795 de Franse bezetter de Heistse schandpaal in vier stukken brak, verdween hij uit het straatbeeld en kwam in de achtertuin van het klooster terecht. In 1948 werd de kaak heropgericht op de berghelling. In 1969 keerde hij terug naar zijn oorspronkelijke plaats op het Kerkplein. http://www.beeldbankmechelen.be/index.php?option=com_content&task=view&id=117