Aarde

facebook twitter

Toegevoegd op 26 november 2009 door CarloVansant

Aarde

Afbeelding toegevoegd door CarloVansant

CarloVansant | Aarde | 0 CarloVansant | Aarde | 0
Kunstenaar:
Wilfried Pas
Opschrift:
'Aarde'
Plaatsbeschrijving:
Antwerpen - Op een graspleintje aan het kruispunt van de Herndriklei en de Maurits Sabbelaan
Informatie toegevoegd door CarloVansant :
26 november 2009
Vier identieke beelden zijn voor het 75-jarig bestaan van de maatschappij voor sociale woningbouw 'S.M. Huisvesting' ontworpen en geplaatst in de wijken waar de maatschappij woningcomplexen liet optrekken. De beelden stellen een rechtopstaande bejaarde Indiaan voor met ontbloot bovenlichaam. In de rechterarm een waaier van arendveren, met afhangende veren op de rug en het onderlichaam bedekt met een dierenhuid.
De beelden zijn gelegen aan de Hendriklei (grens Kiel- district Hoboken), op Linkeroever (E.Verhaerenlaan, hoek Gloriantlaan), op Luchtbal (parkje tussen Canada- en Noorderlaan) en tussen de huizenblokken vooraan in de Prekerstraat (St.-Andrieskwartier, nabij Kloosterstraat).

Een door de kunstenaar opgestelde nota verklaart de tittel van zijn werk: Aarde is de naam van onze planeet. De "Aarde" is ook de naam van dit beeld. De figuur die dit beeld voorstelt is niet de indiaan uit de populaire westernfilm, is niet de held van uit onze jeugdverhalen van Karl May. Het gaat over de Indiaan die, zoals blijkt uit de verslagen van het Russelltribunaal te Rotterdam in 1980, door genocide, racisme, discriminatie, grondroof en uitbuiting, toit op de rand van de definitieve vernietigning wer gebracht [...]. Dit bronzen beeld is een mogelijk ontmoetingsplaats van europese zelfkritiek en indiaans zelfbewustzijn.