De begijn

facebook twitter

Toegevoegd op 2 mei 2011 door Dési_W

De begijn

Afbeelding toegevoegd door Dési_W

Dési_W | De begijn | 0 Dési_W | De begijn | 0
Kunstenaar:
Leona Sels
Opschrift:
De Begijn
Geschonken door hun stadsgidsen bij hun twintigjarig bestaan.
2003
Kunstenaar: Leona Sels
Plaatsbeschrijving:
Turnhout - Begijnhof
Informatie toegevoegd door Dési_W :
2 mei 2011
In het kader van het vak organisatiesociologie, gedoceerd door professor Van Hootegem hebben wij een opdracht gekregen om een standbeeld te zoeken rond arbeid of organisaties. Ik heb gekozen voor de Begijn, omdat deze figuur religie en arbeid  combineert.

Op de foto zie je dus een begijntje. Dit begijntje bevind zich aan het begijnhof in Turnhout, dit beeld staat er vanaf 2003. Begijnen zijn vrouwen  die leven als alleenstaanden en deel uitmaken van een soort vrije lekengemeenschap binnen de Rooms-katholieke kerk en meestal in een begijnhof verblijven.

Bidden en werken waren de twee voornaamse bezigheden in het begijnhof. Ieder begijntje was verplicht handwerk te verrichten, ongeacht haar positie of afkomst. Ook indien dit niet nodig is voor haar bestaan. Dit handwerk bestond vooral uit weven, spinnen, naaien of andere bedrijvigheden uit de textielsector. Arbeid werd gezien als een krachtig middel om allerlei deugden te beoefenen en om naar de volmaaktheid te streven. Het werken gebeurde immers steeds al biddend, waardoor de geest door heilige gedachten gevoed wordt.