Pieter Corbeels

facebook twitter

Toegevoegd op 8 maart 2011 door ValerieD

Pieter Corbeels

Afbeelding toegevoegd door ValerieD

ValerieD | Pieter Corbeels | 0
Kunstenaar:
Jhan Paulussen
Opschrift:
Pieter Corbeels, gefuziljeerd in 1799. Voor vrijheid en voor recht, ongeknecht en vereerd, voor outer en heerd.
Plaatsbeschrijving:
Turnhout - In de voortuin van het Huis Metten Thoren
Informatie toegevoegd door ValerieD :
8 maart 2011
Pieter Corbeels was de grondlegger van de papiernijverheid in Turnhout. Zijn drukkerij later bekend als Brepols, was ooit één van de grootste drukkerijen ter wereld en een van de voornaamste werkgevers in Turnhout.

Pieter Corbeels (Leuven, 12 maart 1755 – Doornik 21 juni 1799) was een Vlaams boekdrukker en verzetsleider tijdens de boerenkrijg. Hij heeft de papierverwerkende nijverheid in Turnhout geïntroduceerd.

Corbeels, zoon van een Leuvense schoenmaker was een tijdlang korporaal in het Oostenrijkse leger vooraleer hij in 1790 na de Brabantse Revolutie een drukkerij oprichtte in Leuven. Hij drukte naast de gewone, bestelde drukwerken ook een groot aantal opruiende pamfletten en almanakken.

In 1795 kwam hij samen met drukkersgast Philippus Jacobus Brepols naar Turnhout, mogelijk om de Franse bezetter te ontvluchten. Al snel werd Corbeels stadsdrukker, hij drukte paspoorten en aanplakbrieven voor de stad. In de zomer van 1798 verliet hij Turnhout om als leider van de Boerenkrijg ten strijde te trekken tegen de Fransen. Hij werd echter gevangen genomen en geëxecuteerd op 21 juni 1799.

Zijn weduwe zette aanvankelijk de drukactiviteit van haar man voort samen met Philippus Jacobus Brepols, maar al gauw kocht deze laatste haar uit. Hierdoor ontstond de drukkerij Brepols.

Bronnen:
- http://www.historischedrukkerij.be/index_bestanden/corbeels.htm
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Corbeels
- http://nl.wikipedia.org/wiki/Brepols
Informatie toegevoegd door mive :
8 maart 2011
Het beeld is ontworpen door de kunstenaar Jhan Paulussen, in 1974.