Felix Timmermans

facebook twitter

Toegevoegd op 12 november 2009 door Kris-D

Felix Timmermans

Afbeelding toegevoegd door Kris-D

Kris-D | Felix Timmermans | 0 cloetensbrecht | Felix Timmermans | 0 givema | Felix Timmermans | 0
Kunstenaar:
Anne-Marie Volders
Opschrift:
Felix Timmermans (1886 - 1947)
Plaatsbeschrijving:
Lier - Felix Timmermansplein
Informatie toegevoegd door Kris-D :
12 november 2009

Felix Timmermans (1886 - 1947) schreef toneelstukken, romans, novellen, en gedichten .

Zijn bekendste werk is Pallieter uit 1916

In 1922 kreeg hij de Staatsprijs voor Vlaamse Literatuur voor zijn novelle "De zeer schoone uren van Juffrouw Symforosa begijntjen". 

Voor de 50ste verjaardag van zijn overlijden ontwierp Anne-Marie Volders een standbeeld in opdracht van Lierse stadsbestuur.

Informatie toegevoegd door cloetensbrecht :
14 november 2009

Felix Timmermans werd te Lier geboren op 5 juli 1886. Hij was het dertiende kind uit een gezin van veertien kinderen. Zijn vader handelde in kant, zijn moeder was de dochter van een smid.

Hij verliet de school op zijn vijftiende, maar volgde avondschool in de tekenacademie. Inspiratie voor zijn latere boeken en vertelsels vond hij in de verhalen van zijn vader. Onder de schuilnaam Polle van Mher publiceerde hij zijn eerste gedichten en vertelsels in Lierse weekbladen vanaf 1905. In 1910 en 1911 verschenen "Schemeringen van de dood" en "Begijnhofsproken", gebundelde geheimzinnige pessimistische verhalen.

Op 12 oktober 1912 trouwde hij met Marieke Janssens. Dit huwelijk bracht drie dochters voort: Cecilia, ook bekend als Lia (1919), Clara (1922) en Tonet (1926) en een zoon Gommaar (1930).

Na een zware ziekte kwam er in 1916 een ommekeer met "Pallieter", wellicht zijn bekendste werk. Deze roman is een ode aan het leven en de natuur. Het wordt zijn grootste succes. Hierna volgen nog een hele reeks romans, verhalen en novellen van verschillende genres, van het romantische liefdesverhaal zoals "Anne-Marie", over religieus-historische verhalen zoals "Het kindeke Jezus in Vlaanderen" en biografieën zoals "Pieter Breughel, zo heb ik uit uw werken geroken" en het pas na zijn dood verschenen "Adriaan Brouwer" tot een meer moderne realistische roman zoals "Boerenpsalm". Dank zij deze veelzijdigheid was hij de meest succesvolle auteur uit de periode tussen de twee wereldoorlogen. Zijn werk werd in ettelijke talen vertaald. Vanaf 1940 moest hij het wegens een hartkwaal kalmer aan doen.

Tijdens de eerste jaren van de Tweede Wereldoorlog was Timmermans redacteur van het Vlaams-nationalistische "Volk". Als Vlaams-Nationalist en in Duitsland gekende schrijver was hij een graag geziene figuur bij Duitse officieren tijdens de Duitse bezetting. Hierom en omdat hij in 1942 aan de Hamburgse universiteit de Rembrandtprijs ontving werd ook hij, zoals zovelen, op 4 september 1944 gebrandmerkt als collaborateur en werd hij bijgevolg onder huisarrest geplaatst. De aanklacht werd zonder gevolg geseponeerd op 22 december 1946.

Op 6 augustus 1944 werd hij getroffen door een kransslagadertrombose en leed hij onder een zeer zwakke gezondheid. De "Fé" overleed te Lier op 24 januari 1947 in de leeftijd van 60 jaar. Zijn werken "Pallieter" en "Boerenpsalm" werden verfilmd. Hij schreef ook nog onder het pseudoniem Stelijn Koldijs.

In 2005 was hij één van de kansmakers op de titel "De Grootste Belg", maar haalde de uiteindelijke nominatielijst niet en strandde op nr. 66 van diegenen die net buiten de nominatielijst vielen.

Boeken :
- Schemeringen van de dood
- Begijnhofsproken
- Pallieter (verfilmd)
- Het kindeke Jezus in Vlaanderen
- De zeer schone uren van Juffrouw Symforosa, begijntjen
- De pastoor uit den bloeyenden wijngaerdt
- Bij de Krabbekoker
- Het keerseken in den lanteern
- De harp van Sint-Franciscus
- Pijp en toebak
- Boerenpsalm (verfilmd)
- Minneke-Poes

Toneelstukken :
- En waar de sterre bleef stille staan
- Leontientje
- De hemelsche Salomé
- Het kindeke Jezus in Vlaanderen
- Het filmspel van Sint-Franciscus -Pieter Bruegel