Louis Zimmer

facebook twitter

Toegevoegd op 13 november 2009 door Kris-D

Louis Zimmer

Afbeelding toegevoegd door Kris-D

Kris-D | Louis Zimmer | 0 monlouis | Louis Zimmer | 0 monlouis | Louis Zimmer | 0 monlouis | Louis Zimmer | 0
Kunstenaar:
Jef De Cock
Opschrift:
Louis Zimmer 1888-1970
Plaatsbeschrijving:
Lier - Tuintje tussen Zimmertoren en Zimmerpaviljoen aan het Zimmerplein
Informatie toegevoegd door Kris-D :
13 november 2009

Louis Zimmer (1888-1970) was de zoon van een horlogemaker. Op de middelbare school blonk hij uit in wiskunde en astronomie. Tijdens de Eerste Wereldoorlog studeerde hij astronomie en geologie. Hij maakte een wonderpendule, die hij aanbood aan koning Albert I, en hij verbeterde het klokkenspel van de Sint-Gummarustoren.

Hij was sterk koningsgezind en daarom greep hij het eeuwfeest van België aan om de Jubelklok te creëren. In 1928 bood hij deze aan zijn geboortestad aan.Deze klok geeft niet alleen de standaardtijd aan, maar ook de decimale tijd, de schijngestalten van de maan, de dag van de week, de draaiing van de aardas, de waterstanden, dierenriem en nog tal van andere gegevens. Deze “jubelklok” werd tegen 1930 ingebouwd in de Corneliustoren, een vervallen wachttoren van de middeleeuwse stadsomwalling. Om het grote publiek vertrouwd te maken met astronomie, bouwde hij in 1932 op de eerste verdieping van de Zimmertoren de Astronomische Studio.

Voor de Wereldtentoonstelling in Brussel in 1935 bouwde hij zijn meesterwerk, de Wonderklok, die qua precisie zijn tijd ver vooruit was. Deze wonderklok staat nu in het grote witte paviljoen rechts naast de Zimmertoren.

Naar aanleiding van de 40e verjaardag van de inhuldiging van de Zimmertoren werd Louis Zimmer in 1970 ereburger van Lier. Hij is nog steeds de enige ereburger van Lier. Een half jaar later overleed hij op 82-jarige leeftijd.

Het borstbeeld is een ontwerp van Jef De Cock

Informatie toegevoegd door givema :
11 april 2014
De inhuldiging vond plaats in 2005 n.a.v. de 75ste verjaardag van de Zimmertoren.