Sint-Gummarus
Toegevoegd op 18 november 2009 door Kris-D
Afbeelding toegevoegd door Kris-D
niet gekend
Lier - Zimmerplein, in nis boven de voordeur van de zimmertoren
Gummarus wordt op het einde 7de of begin 8ste eeuw geboren in Emblem. Hij dient als ridder aan het hof van Pepijn de Korte en trouwt met de boosaardige Grimmara. Tijdens zijn afwezigheden mishandelt zij de dienstboden en daarop verlaat hij zijn vrouw en trok hij zich terug als kluizenaar. Hij raakte zodanig bevriend met de heilige Rumoldus van Mechelen, dat na één van hun bezielde gesprekken over God hun pelgrimsstaven in grote eiken waren veranderd.
Over Gummarus zijn verder veel wonderverhalen bekend zoals ze over veel middeleeuwse heiligen de ronde doen:
Een omgekapte boom komt weer tot bloei met behulp van zijn gordel, hij doet een bron ontspringen door met zijn hun pelgrimsstaf op de grond te slaan en hij verricht genezingen. Zo geneest hij onderandere een doofstomme en bevrijdt hij een kindje van een slang, die in zijn mond was gekropen.
Gummarus overlijdt op 11 oktober 714 in Emblem en wordt heilig verklaard in 754.
De H. Gummarus is niet alleen patroonheilige van Lier, maar ook van de doofstommen, houtbewerkers, houthakkers en handschoenmakers.Gezien zijn wonder met de gebroken boom en zijn gebroken huwelijk, wordt Sint-Gummarus aangeroepen tegen beenbreuken maar ook om gevrijwaard te blijven van echtbreuken.
Van Sint-Gummarus zijn 2 standbeeldjes te zien in Lier, het tweede staat in de Deensestraat naast de Stadsbibliotheek