Flora

facebook twitter

Toegevoegd op 25 maart 2011 door mive

Flora

Afbeelding toegevoegd door mive

mive | Flora | 0 mive | Flora | 0 mive | Flora | 0 monlouis | Flora | 0 monlouis | Flora | 0 monlouis | Flora | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Brussel - Warandepark - Aan de dreef bij de Baron Hortastraat
Informatie toegevoegd door mive :
25 maart 2011
Flora was de Romeinse godin van de lente en de bloemen.

Flora van Laurent Delvaux (?) in het park sinds 1783) : godin van de plantenwereld. Dit beeld en ook dat van pomona werd door de overheid verworven op de veiling van de inboedel van Karel-Alexander van Lotharingen door diens erfgenamen, en zijn afkomstig van het park van het kasteel in Tervuren.

Laurent Delvaux (Gent, 1696 – Nijvel, 24 februari 1778) was een Vlaamse beeldhouwer.
Delvaux was een leerling van de Antwerpse beeldhouwer Pierre-Denis Plumier (1688-1721). In 1719 vertrok hij samen met Plumier naar Londen, waar hij met Pieter Scheemakers in Plumiers atelier werkte.
De eerste opdracht die Scheemakers en Delvaux uitvoerden was een sculptuur voor John Sheffield, 1st Duke of Buckingham and Normanby in Westminster Abbey (1721/22). Zij werkten vanaf 1723 samen vanuit hun atelier in Millbank (Westminster) tot 1728 aan graftombes voor Westminster Abbey, monumenten en tuinornamenten.
In 1928 reisden Scheemakers en Delvaux naar Rome om daar de klassieke beeldhouwkunst be studeren en zich te bekwamen in het werken met marmer. Scheemakers keerde in 1730 terug naar Engeland, maar Delvaux bleef tot 1732, waarna hij terugkeerde naar Nijvel.
Delvaux werd gesteund door Karel van Lotharingen, een bekend kunstliefhebber die in die tijd verschillende jonge kunstenaars onder zijn bescherming had. Delvaux overleed in 1778.
Laurent Delvaux vervaardigde talrijke werken in opdracht van abdijen en verschillende Europese koninklijke hoven. Veel van zijn werk is bewaard gebleven en nog te bezichtigen, met name in abdijen en musea in België. Gilles-Lambert Godecharle was een leerling van Delvaux.  
Bron: Wikipedia

---

Het Warandepark, ook Park van Brussel (Frans: Parc de Bruxelles), de Warande of Koninklijk Park genoemd, is een stadspark in het centrum van Brussel. Het Park van Brussel is ongeveer 13 ha groot, symmetrisch ontworpen en is gelegen tussen de Koningsstraat, Wetstraat, Hertogstraat en het Paleizenplein. Het Park van Brussel ligt pal tussen het Koninklijk paleis en het Paleis der Natie, waar het Federaal Parlement van België huist. Het is versierd met een grote fontein, verschillende borst- en standbeelden, classicistische toegangspoorten en een muziekkiosk.

In het Warandepark staan een zestigtal beelden waarvan het overgrote deel onderwerpen ontleend aan de mythologie van de Oudheid uitbeelden. De meeste ervan zijn van elders naar het park gehaald, met name van het oude hertogelijke Warandepark, van het kasteel van Tervuren, waar ze werden weggehaald na het overlijden van bouwheer Karel-Alexander van Lotharingen, gouverneur-generaal van de Habsburgse Nederlanden, en van het paleis van de vorsten van Thurn und Taxis. De beelden van het park hebben sindsdien nogal te lijden gehad onder oorlogen, vandalisme en luchtvervuiling. De meeste ervan zijn daarom ondertussen vervangen door kopieën. De meest waardevolle oorspronkelijke beelden zijn ondergebracht in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel en meer beschadigde werken en stukken van mindere kwaliteit vonden een plek in het Broodhuismuseum. Aanvankelijk waren de beelden grijs geschilderd of in de kleur van Franse steen. Pas in 1921 werden overeenkomstig de nieuwe esthetische opvattingen, de beelden van hun beschildering ontdaan.

Meer info op http://nl.wikipedia.org/wiki/Warandepark