De zomer

facebook twitter

Toegevoegd op 24 maart 2011 door mive

De zomer

Afbeelding toegevoegd door mive

mive | De zomer | 0 mive | De zomer | 0 mive | De zomer | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Brussel - Warandepark - aan de centrale ingang van het Paleizenplein, tegenover het Koninklijk Paleis
Informatie toegevoegd door mive :
24 maart 2011
De zomer uit 1852 van Égide Mélot.

De lente en de zomer flankeren de grote classicistische toegangpoort. Beide allegorische figuren worden uitgebeeld door vrouwen die door putti wordt omringd en getooid zijn met bloemen en vruchten.

---

MÉLOT Egide Hyancinthe (Antwerpena 1816 - Schaerbeek, 1885)
Beeldhouwer. Opleiding aan de Academie te Antwerpen o.l.v. G. Geefs. Ontwerper van o.m. figuren, standbeelden, borstbeelden.
Werkte o.a. mee aan de decoratie van de Beurs te Brussel, de gevels van het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel, het Koninklijk Muziekconservatorium te Brussel.
Leidde in zijn privé-atelier andere beeldhouwers op zoals Guillaume De Groot en A. Braekevelt.
Werk o.m. in de Musea te Antwerpen en Brussel.
http://www.nobel.be/NL/ART/24669_melot_egide_hyancinthe

---

Het Warandepark, ook Park van Brussel (Frans: Parc de Bruxelles), de Warande of Koninklijk Park genoemd, is een stadspark in het centrum van Brussel. Het Park van Brussel is ongeveer 13 ha groot, symmetrisch ontworpen en is gelegen tussen de Koningsstraat, Wetstraat, Hertogstraat en het Paleizenplein. Het Park van Brussel ligt pal tussen het Koninklijk paleis en het Paleis der Natie, waar het Federaal Parlement van België huist. Het is versierd met een grote fontein, verschillende borst- en standbeelden, classicistische toegangspoorten en een muziekkiosk.

In het Warandepark staan een zestigtal beelden waarvan het overgrote deel onderwerpen ontleend aan de mythologie van de Oudheid uitbeelden. De meeste ervan zijn van elders naar het park gehaald, met name van het oude hertogelijke Warandepark, van het kasteel van Tervuren, waar ze werden weggehaald na het overlijden van bouwheer Karel-Alexander van Lotharingen, gouverneur-generaal van de Habsburgse Nederlanden, en van het paleis van de vorsten van Thurn und Taxis. De beelden van het park hebben sindsdien nogal te lijden gehad onder oorlogen, vandalisme en luchtvervuiling. De meeste ervan zijn daarom ondertussen vervangen door kopieën. De meest waardevolle oorspronkelijke beelden zijn ondergebracht in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België te Brussel en meer beschadigde werken en stukken van mindere kwaliteit vonden een plek in het Broodhuismuseum. Aanvankelijk waren de beelden grijs geschilderd of in de kleur van Franse steen. Pas in 1921 werden overeenkomstig de nieuwe esthetische opvattingen, de beelden van hun beschildering ontdaan.

Meer info op http://nl.wikipedia.org/wiki/Warandepark