Ysaÿe Eugène

facebook twitter

Toegevoegd op 20 maart 2011 door Dirk-Everts

Ysaÿe Eugène

Afbeelding toegevoegd door Dirk-Everts

Dirk-Everts | Ysaÿe Eugène | 0 Dirk-Everts | Ysaÿe Eugène | 0 Dirk-Everts | Ysaÿe Eugène | 0 Dirk-Everts | Ysaÿe Eugène | 0 Dirk-Everts | Ysaÿe Eugène | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Liège - Boulevard ¨Piercot
Informatie toegevoegd door mive :
20 maart 2011
Eugène Ysaÿe kreeg zijn eerste vioollessen van zijn vader toen hij ongeveer vijf jaar oud was. Op zevenjarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert voor publiek. Dit eerste optreden verliep echter niet zo als zijn vader had gehoopt. Eugène gooide er een beetje met zijn pet naar. Op een gegeven moment werd hij zelfs geweigerd aan het Conservatorium van Luik vanwege slechte prestaties.

In 1873 kreeg Eugène Ysaÿe twaalf lessen van Henryk Wieniawski. Doordat Eugène een enorm ontzag voor Wieniawsky had - en hem eigenlijk aanbad - hadden deze twaalf lessen een enorme invloed op zijn carrière.

In 1880 werd hij concertmeester bij het Bilse-orkest in Berlijn, de directe voorloper van de Berliner Philharmoniker. Dit hield hij vol tot 1881.

Rond 1896 werd hij benoemd tot professor aan het Brussels Conservatorium. Eugène Ysaÿe bleek niet alleen een groot violist te zijn, in Ysaÿe bleek ook een componist te schuilen.

De Belgische koningin Elisabeth, bekend om haar passie voor muziek, kreeg vioolles van hem. Zij richtte in 1937 een muziekconcours voor viool op dat naar hem genoemd werd, de latere Koningin Elisabethwedstrijd. Op zijn zeventigste trouwde Ysaÿe met de 36-jarige Jeanette Dincin, hetgeen hem goed deed.

Eugène Ysaÿe hield nogal van het goede leven; een uitgebreid(e) ontbijt, lunch of diner ging hij niet uit de weg. Het goede leven ging echter ook gepaard met een ruime hoeveelheid drank. Het verhaal gaat dat hij eens voor een concert iets te diep in het glaasje had gekeken en het concert dat hij moest geven gewoonweg heeft staan te verprutsen. Toen hij dit echter zelf merkte, heeft hij zich gecorrigeerd en de rest van het concert zo mooi gespeeld als hij nog nooit had gedaan. Het verhaal gaat dat het publiek na het concert de zaal diep geroerd en met tranen in de ogen heeft verlaten.

Eugène Ysaÿe was volgens sommigen een imposant en corpulent figuur die best een beetje arrogant kon zijn; toch was hij voor anderen juist een buitengewoon aimabel man. Kort voor zijn 73e verjaardag overleed hij.

Eugène Ysaÿe ligt begraven op de begraafplaats van Elsene (Brussel). Eugène Ysaÿe is de grootvader van Jack Say (pseudoniem van Jacques Ysaye), een belangrijk arrangeur en dirigent in de lichte muziek, en de overgrootvader van Machiavel-drummer Marc Ysaye.
Bron: Wikipedia

---

DUPONT Louis (II) (Waremme, 2005 - Liège, 1967)

Beeldhouwer, ontwerper van medailles, tekenaar. Was de echtgenoot van Finette Dupont. Opleiding aan de Academie te Luik. Gedurende tien jaar leerling van Georges Petit.

Ontwerper van o.a. standbeelden, figuren, portretten, borstbeelden (o.m. van Eug. Ysaye, Rich. Heintz), allegorische composities, bas-reliëfs. Realiseerde eveneens talloze tekeningen, voornamelijk naakten.

Tussen 1924 en 1958 ontstonden talloze werken in opdracht, o.m. voor de Paleizen van de “Exposition Internationale” te Luik in 1930, voor het “Lycée Waha” (1937), de “Pont des Arches” (1948), het Monument voor de Weerstand (Terrasses d'Avroy, 1949-1955), voor het PTT-gebouw (1951) en de Universiteit (1958).
Ontwierp eveneens het fronton voor de Abdij van Val-Benoit.

Stelde o.m. tentoon met de “Cercle des Beaux-Arts” te Luik van 1906 tot 1964. Was leraar beeldhouwen aan de Academie te Luik van 1949 tot 1967. Werk o.m. in het «Musée de l'Art Wallon» te Luik.

Vermeld in BAS II en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

http://www.nobel.be/NL/ART/13677_dupont_louis_ii