Edouard Remy

facebook twitter

Toegevoegd op 15 maart 2011 door CharlotteC

Edouard Remy

Afbeelding toegevoegd door CharlotteC

CharlotteC | Edouard Remy  | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
"Edouard Remy"
*1813 + 1896
Stichter fabrieken Remy NV in 1855
Inhuldiging Campus Remy, 19 maart 2005
Plaatsbeschrijving:
Wijgmaal (Vlaams Brabant) - Op de Campus Remy
Informatie toegevoegd door CharlotteC :
15 maart 2011
De paternalistische ondernemer Edouard Remy, stichter van de fabrieken Remy NV in Wijgmaal, was een belangrijke figuur in de Leuvense geschiedenis. Hij verdiende een standbeeld vanwege zijn sociale realisaties voor de arbeiders.
Informatie toegevoegd door mive :
16 maart 2011
Een hoge bakstenen sokkel wordt bekroond door een standbeeld in witte steen van Edouard Remy. De groot-industrieel wordt hier heel natuurgetrouw en levendig weergegeven: hij zit imposant in een zetel terwijl hij uitkijkt over de nieuwe kantoorgebouwen van de Remycampus. Naast hem zit een ull, symbool van wijsheid.

Edouard Remy  was  oorspronkelijk groothandelaar in granen. Hij begon zijn industrie in Wijgmaal in 1855 met een thans verdwenen watermolen op de Dijle. Wijgmaal hoorde toen nog bij de gemeente Herent. Zijn industrie bestond uit een maalderij, een olieslagerij en een rijstpellerij. ln 1858 kwam er een stijfselfabriek bij. De eerste activiteiten van zijn fabrieken lagen bij de Dijle, de volgende langs het kanaal Leuven-Mechelen. ln 1864 kwam er een spoorwegstation in Wijgmaal waardoor er ook een spoorwegverbinding ontstond met de fabrieken Remy.

Van 1872 tot aan zijn dood in l896 was Remy gemeenteraadslid van Leuven en erevoorzitter van het Liberaal Verbond van Leuven. ln 1894 was hij liberaal kandidaat voor de senaat. Hij weigerde de baronstitel. Remy stond ook gekend als een voorbeeld van liberaal paternalisme. Dit aspect van hem is aangehaald in het monument "Edouard Remy" op het Herbert Hooverplein.

Hij schonk jaarlijks 10.000 euro aan de stad om arbeiders werk te verschaffen. Verder financierde hij een nachtasiel en een hospitaal voor ongeneeslijk zieken. Hoewel hij nog liberaal gemeenteraadslid was, waren alle politieke partijen het er eind 19de eeuw over eens: Edouard Remy verdiende een standbeeld.

Het monument werd ontworpen door Jules Lagae (1862-1931) en in 1905 opgericht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Remyfabrieken. Op 19 maart 2005 is het standbeeld na een afwezigheid van honderd jaar plechtig terug op zijn sokkel geplaatst op de Remycampus ter ere van de 150ste verjaardag van de Remy-site.

Bron:
Caroline Limbos, Kleine monumenten in Vlaams-Brabant, Heemkunde Vlaanderen, Mechelen, 2010
Informatie toegevoegd door jakke :
11 september 2014
Dit is een copy op schaal 1/3 van het origineel ,dat in Italiaans carrara marmer was gemaakt ;De stad leuven heeft toen de mensen wijsgemaakt dat dit er origineel was .Het origineel staat bij een antiek zaak in het Ninofse.
Bron /http://oudpapier.blogspot.be/2012/05/de-fabriek-van-remy-te-wijgmaal-en-het.html