Frans Drijvers

facebook twitter

Toegevoegd op 17 augustus 2011 door cloetensbrecht

Frans Drijvers

Afbeelding toegevoegd door cloetensbrecht

cloetensbrecht | Frans Drijvers | 0
Kunstenaar:
Gerard Moonen
Opschrift:
Frans Drijvers
Rotselaar 1858 - Willebroek 1914
Vlaams sociaal pedagoog
Geschonken door Vlaanderen Morgen
aan de gemeente Rotselaar
05.04.2008
Plaatsbeschrijving:
Rotselaar - Binnenplein gemeentehuis Rotselaar
Informatie toegevoegd door cloetensbrecht :
5 september 2011
Ontwerp Standbeeld.

Frans Drijvers als rechtop staand, levensgroot, bronzen beeld van een priesterfiguur gekleed in soutane, met boek in de hand - in lezende houding.*

Vóór de figuur staat in miniatuur het kleine (witte) kruis met de initialen van "Alles voor Vlaanderen - Vlaanderen voor Kristus" dat op de Ijzervlakte, na de vernieling van de toren uit zijn puin werd opgericht.

*De lezende houding verwijst naar de erudiete mens, de auteur, de pedagoog. Rechtop staande verwijst zijn houding tevens naar zijn Vlaamse strijdvaardigheid die hij tot de laatste dag behield: bomen sterven staande.

*De andere hand rust op het uit puin van de eerste Ijzertoren opgerichte kruis met de kenletters AVVVVK zoals hierboven vermeld.
Deze hand verwijst naar de verbondenheid van de man naar de door hem gelanceerde lijfspreuk die geheel Vlaanderen beroerde, en naar zijn levenshouding: het is onder meer zijn geesteskind en een belangrijk deel van zijn nalatenschap aan zijn Vlaanderen.

*De oprichting van dat kruis uit het puin symboliseert de toekomstige heropstanding van wat door vijandige hand verwoest werd namelijk de nieuwe toren, groter en glorierijker dan de eerste: de feniks verrijst uit zijn as, sterker dan voorheen want een volk zal men niet strafeloos vernietigen.

Miel

De opdracht voor dit beeld werd toevertrouwd aan Gerard Moonen in februari 2006 en aanvaard. Het zal een ereplaats krijgen naast het gemeentehuis en in 2008 officieel ingehuldigd worden door Vlaanderen Morgen in samenwerking met het gemeentebestuur.