Kartuizerbeeld

facebook twitter

Toegevoegd op 22 augustus 2010 door monlouis

Kartuizerbeeld

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Kartuizerbeeld | 0 monlouis | Kartuizerbeeld | 0 monlouis | Kartuizerbeeld | 0
Kunstenaar:
Roger Schrije
Opschrift:
ter ere van de Kartuizers in Herne
1314 - 1783
concept en realisatie : Roger Schrije
Kunstwerk onthuld op 18 oktober 2003
door Vlaams minister van Cultuur Paul van Grembergen
Plaatsbeschrijving:
Herne - Centrum
Informatie toegevoegd door monlouis :
22 augustus 2010
Het Kartuizerklooster van Herne is het oudste in de Nederlanden en is in 1314 gebouwd in opdracht van Walter II, heer van Edingen. In 1580 door Ninoofse protestanten geplunderd en in brand gestoken. Het nog bestaande gastenkwartier en de tiendenschuur werden herbouwd begin 18de eeuw. In 1783 werd het op bevel van Jozef II opgeheven en nadien verkocht. Herdenkingssteen ter gelegenheid van de 175ste verjaardag van de Boerenkrijg (1798). (bron : herne.be)
Informatie toegevoegd door mive :
22 augustus 2010
Roger Schrije  Beeldhouwer, aanvankelijk ook schilder en tekenaar. Leerde tekenen en schilderen per correspondentie aan de ABC-School van Paule Madeleine te Parijs. Vond de inspiratie voor zijn schilderijen en tekeningen in de mooie natuurhoekjes in zijn omgeving.  

In oktober 2003 heeft de gemeente Herne een Kartuizerbeeld ingehuldigd. Aanleiding hiervoor was ondermeer het hart van Hertogin Margaretha van York dat 500 jaar geleden in het toenmalige Kartuizerklooster van Herne werd begraven.

Het beeldhouwwerk uit blauwe steen stelt 2 kartuizers voor, naar elkaar gericht en met tussenin een wereldbol. Deze laatste is omgeven door een metalen band waarin sterren zijn uitgewerkt. Deze verwijzen naar de stichter van de Kartuizerorde, de Heilige Bruno en zijn 6 medegezellen.