Monument voor Paul Grossetti

facebook twitter

Toegevoegd op 17 augustus 2010 door mive

Monument voor Paul Grossetti

Afbeelding toegevoegd door mive

mive | Monument voor Paul Grossetti | 0 mive | Monument voor Paul Grossetti | 0 mive | Monument voor Paul Grossetti | 0 mive | Monument voor Paul Grossetti | 0 mive | Monument voor Paul Grossetti | 0 mive | Monument voor Paul Grossetti | 0 mive | Monument voor Paul Grossetti | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Hier streed op 23 en 24 oktober 1914
tijdens de slag aan de Yzer
de 42e Franse divisie
onder het bevel van
generaal PAUL GROSSETTI
samen met het Belgisch leger
en offerde zich op
om de aanvallen van de vijand
tot staan te brengen
voorbijganger!
Wijdt een gedachte van dankbaarheid
aan de herinnering van deze dapperen.

Ici les 23 et 24 octobre 1914
lors de la bataille de l'Yser
la 42e division française
sous les ordres du
général PAUL GROSSETTI
lutta avec l'armée Belge
et se sacrifia pour contenir
les assauts de l'envahisseur
passant!
Accorde une pensée reconaissante
à la mémoire de ces braves.

Op de plaquette:
La ville de Nice
aux morts du 163 R. I
Régiment de Nice
tombés sur le fron(t) (d)e l'Yser
nov. dec. 1914
Amicales
Nice - Marseille - juillet 1956
Plaatsbeschrijving:
Westende - Paul Grossettilaan net voorbij het kruispunt met de Henri Gasparlaan
Informatie toegevoegd door mive :
17 augustus 2010
Paul-François Grossetti werd geboren te Parijs op 10 september 1861 als zoon van een Corsicaanse vader. Op z’n 18 jaar studeert hij aan de militaire school van Saint-Cyr. Van 1881 tot 1885, is hij tweede luitenant van het 2e Regiment van Zouaves in Algerije. Hij wordt naar Vietnam gestuurd waar hij aan een campagne nabij Tonkin en in Cambodja deelneemt (1885-1886). Vervolgens gaat hij studeren aan de hogeschool voor krijgskunde en wordt kapitein.

Wanneer „de Grote Oorlog“ uitbreekt, is hij Generaal, aan het hoofd van 42ème Division d'Infanterie (Division Grossetti). Hij maakt deel uit van het IIIe vervolgens van het IXe Leger onder de orden van de Generaal Foch die van hem zegt: “Grossetti : un héros, invulnérable ! Toujours sous la mitraille, au milieu des balles. Elles ne le touchent pas. Quel homme !"

Hij neemt deel aan ede slag aan de Marne (1914).Vervolgens belandt hij in Vlaanderen, in de sectoren Nieuwpoort en van Diksmuide (1914). Hij wordt door koning Albert I onderscheiden met het ereteken van Groot Officier in de Leopoldorde.

Eind 1914, begin 1915 neemt hij deel aan de slag van Champagne (1914-1915). Hij krijgt in 1915 een eervolle vermelding in de orde van het Franse Leger Orde van het Leger.

Na zijn betrokkenheid bij de gevechten om Verdun (1916), is hij vervolgens bestemd voor de algemene Staf van het Leger (1917).

Als chef de l’Armée Française d’Orient, ontmantelt hij het Duitse bruggenhoofd in Griekenland (Salonikki) en in de Balkan. Hij ontvangt la Croix de Grand Officier de la Légion d’Honneur in 1917.

Ernstig ziek door dysenterie, wordt hij naar Parijs teruggebracht waar hij sterft op 7 januari 1918, enkele maanden voor de wapenstilstand. Hij was 57 jaar. Zijn militaire loopbaan was overweldigend geweest. Hij had met succes het bevel gevoerd over achtereenvolgens een brigade, een divisie, vervolgens legercorps aangevoerd alvorens het bevel over een voltallig leger te ontvangen. Hij kreeg een staatsbegrafenis en ligt nog steeds op de begraafplaats van Père Lachaise te Parijs begraven.

Bron:
Nieuwpoort Sector 1917 - door Kristof Jacobs
Uitgeverij De Krijger, Dorpsstraat 144, 9420 Erpe

Monument gesigneerd A. Plaetevoet.