Leopold I

facebook twitter

Toegevoegd op 14 maart 2010 door monlouis

Leopold I

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Leopold I | 0 monlouis | Leopold I | 0 monlouis | Leopold I | 0 monlouis | Leopold I | 0 CarloVansant | Leopold I | 0
Opschrift:
Antwerpens Koophandel en bevolking aan Leopold den eerste koning van onafhankelijk België
Gestemd 1856, Opgericht 1868, Ontvangen door de stad Antwerpen 1873
"J' ai toujours eu pour la ville d' Anvers la plus vive sollicitude
Je sais les services qu' elle a toujours rendus au pays par son commerce
et l' éclat dont elle l' honore par sa gloire artistique.
La prospérité de votre ville a toujours été l' objet de mes préoccupations." (Léopold au bourgmestre d' Anvers 17 août 1856)
"Les destinées humaines n' offrent pas de tâche plus noble et plus utile que celle d' être appelé à maintenir l' indépendance d' une nation et à consolider ses libertés." (Léopold aux délégués du congrès belge, Londres 27 juin 1831)
Plaatsbeschrijving:
Antwerpen - Leopoldplaats
Informatie toegevoegd door monlouis :
14 maart 2010
Leopold Joris Christiaan Frederik (Coburg, 16 december 1790 – Laken, 10 december 1865), prins van Saksen-Coburg-Saalfeld (later van Saksen-Coburg en Gotha), hertog van Saksen, was van 1831 tot 1865 de eerste Koning der Belgen. Leopold kreeg het aanbod om koning van Griekenland te worden, maar hij weigerde. Na de Belgische revolutie van 1830 legde het Belgische Nationaal Congres per decreet vast dat het Oranjehuis voor eeuwig uitgesloten was van de Belgische troon. Men wilde echter wel een monarchie, in constitutionele en representatieve vorm. Nadat men eerst enkele andere kandidaten overwogen had, werd Leopold in 1831 gevraagd koning te worden van de nieuwe staat. Leopold had wat het congres dacht nodig te hebben, namelijk de steun van Engeland, dat het nog het best meende met de Belgische onafhankelijkheid, en internationale ervaring en prestige. Leopold sprak vloeiend Duits, Engels, Frans en een mondje Russisch en hij had goede relaties met de bankiersfamilie Rothschild. Het Nederlands was hij niet machtig, hoewel de meerderheid van zijn onderdanen die taal sprak. Het enige bezwaar was dat de nieuwe koning protestants was. Daarom diende hij te verzekeren dat hij zijn kinderen katholiek zou opvoeden. Leopold aanvaardde de uitnodiging, maar wilde wel eerst een duidelijk grensverdrag met Nederland. Hiertoe werd het Traktaat der XVIII artikelen opgesteld, dat de grens tussen Nederland en België teruglegde op die van 1790. Het verdrag werd ondertekend door de grootmachten Frankrijk, Groot-Brittannië, Pruisen en Rusland en -na behoorlijk wat discussie- ook door het Belgische Nationaal Congres. Nederland weigerde het traktaat echter te ondertekenen en stuurde aan op deTiendaagse Veldtocht. Na het tekenen van het traktaat trad Leopold op 26 juni 1831 aan als de eerste koning der Belgen.

bron : wikipedia
Informatie toegevoegd door windeymarcel :
19 oktober 2010
De kunstenaar was Joseph Geefs. Joseph Germain "Jozef" Geefs (Antwerpen, 23 december 1808 - Brussel, 9 oktober 1885) was een Belgisch beeldhouwer. .   Geefs volgde een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen en aan de École des beaux-arts in Parijs. In 1836 won hij de Prix de Rome. In 1841 werd hij docent beeldhouwkunst en anatomie aan de Academie in Antwerpen, in 1876 werd hij hier directeur. Hij gaf les aan onder meer Bart van Hove en Jef Lambeaux. Zijn broer Willem was ook beeldhouwer. Geefs trouwde met een dochter van de architect Lodewijk Roelandt en maakte waarschijnlijk ook het portretmedaillon dat op diens graf is afgebeeld. Geefs overleed in Brussel, hij werd begraven in Berchem. Geefs was officier in de Orde van Leopold (1859). Werken in Antwerpen: Jager met buit, in de Antwerpse Zoo Indiaanse ruiter aangevallen door twee jaguars (1869), in de Antwerpse Zoo Ruiterstandbeeld van Leopold I (1872) Bron Wikepedia
Informatie toegevoegd door luc :
2 juni 2016
bronsgieterij Compagnie des bronzes