Armeense Genocide

facebook twitter

Toegevoegd op 26 februari 2010 door monlouis

Armeense Genocide

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Armeense Genocide | 0 monlouis | Armeense Genocide | 0
Kunstenaar:
Isabelle Jakhian
Opschrift:
Aan de 1.500.000 Armeniërs, slachtoffers van de volkenmoord uitgevoerd op bevel van de Ottomaanse leiders van 1915
Plaatsbeschrijving:
Elsene - Henri Michauxsquare
Informatie toegevoegd door monlouis :
26 februari 2010
De Armeense Genocide, (door de Turkse regering aangeduid als Armeense kwestie, Turks: Ermeni Soykırımı) is de naam voor de volkerenmoord op honderdduizenden tot meer dan een miljoen Armeniërs, die gepleegd werden in het Ottomaanse Rijk ten tijde van het regime van de Jonge Turken.Robert Fisk stelt in zijn boek De grote beschavingsoorlog dat de Armeense genocide de eerste Holocaust was, waarbij veel Duitsers betrokken waren, die de uitroeiings- en verzwijgingstactieken enige decennia later opnieuw zouden toepassen. Winston Churchill waarschuwde herhaaldelijk tegen deze praktijken: "De geschiedenis zal vruchteloos speuren naar het woord 'Armenië'."

Westerse historici, alsmede verschillende Turkse historici, onder andere Taner Akçam, Fatma Muge Gocek enHalil Berktay, zijn het over het algemeen eens dat een genocide plaatsvond. Turkse en andere wetenschappers, waaronder historici die gespecialiseerd zijn in de geschiedenis van Ottomaanse Rijk zoals Bernard Lewis, Justin McCarthy en Gilles Veinstein, houden het bij deportatie en massamoord van Armeniërs, waarbij nog vaak eenetnische zuivering wordt erkend. Turkije ontkent de genocide formeel en zet zich actief in tegen internationale erkenning hiervan. Een aantal wetenschappers stelt dat te weinig wetenschappelijk bewijs is gevonden om definitieve conclusies te trekken. De internationale discussie richt zich vooral op wat precies genocide is en wie in deze bepaalt dat dat hier daadwerkelijk het geval was.

bron : wikipedia
Informatie toegevoegd door mive :
21 augustus 2010
In het midden van de square bevindt zich een monument ter herinnering aan de slachtoffers van de Armeense genocide die in 1915 door de Ottomaanse leiders werd georganiseerd. Dit monument in keramiek op hardstenen sokkel werd in 1995 op initiatief van het Comité des Arméniens de Belgique ontworpen door architect Isabelle Jakhian. Het werd in november 1997 ingehuldigd.
Bron: http://www.irismonument.be/nl.Elsene.Henri_Michauxsquare.html