Charles Buls en Emile Demot

facebook twitter

Toegevoegd op 7 januari 2011 door monlouis

Charles Buls en Emile Demot

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Charles Buls en Emile Demot | 0 monlouis | Charles Buls en Emile Demot | 0 monlouis | Charles Buls en Emile Demot | 0 monlouis | Charles Buls en Emile Demot | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
links “EMILE DEMOT / 1899 – 1909” met eronder op de bronzen plaat “VANWEGE / DE STAD BRUSSEL / AAN HAAR / GEWEZEN / BURGEMEESTERS / CHARLES BULS EN EMILE DE MOT” en rechts identieke opschriften maar in het Frans.
Plaatsbeschrijving:
Brussel - Louizalaan (kruising Emile de Motlaan)
Informatie toegevoegd door monlouis :
7 januari 2011
Herdenkingsmonument van 1928, in hardsteen en samengestelde steen, haut-reliëfs in witsteen en een centrale gesculpteerde groep in verguld brons. Gesculpteerde elementen n.o.v. Victor Rousseau (signatuur); architecturale elementen n.o.v. Joseph Van Neck. 

Het monument staat op een sokkel met vier treden en bestaat uit twee paar stèles die door een muurtje met elkaar verbonden zijn. Op elk muurtje bevindt zich de buste van een van de burgemeesters. Centrale beeldengroep als allegorie op het onderwijs in de vorm van een tegenover elkaar staande vrouw en meisje. (Bron : www.irismonument.be) Charles François Gommaire (Karel) Buls (Brussel, 13 oktober 1837 - Elsene, 13 juli 1914) was een Belgische politicus, het meest bekend als burgemeester van Brussel. Buls was goudsmid, schooldirecteur en liberaal politicus. Hij was gemeenteraadslid van Brussel (1877-1899), schepen (1879-1881) en burgemeester (1881-1899). Verder was hij volksvertegenwoordiger (1882-1896) voor de Liberale Partij. Hij bouwde in Brussel een Vlaams onderwijsnet van overheidsscholen uit en hetHoofdstedelijk atheneum Karel Buls in Laken werd naar hem genoemd. Buls was als vrijmetselaar lid van de Grootoosten van België.   Emile André Jean de Mot (Antwerpen, 20 oktober 1835 - Brussel, 23 november 1909) was een Belgisch liberaal politicus en burgemeester. De Mot was advocaat en werd schepen en burgemeester (1899-1909) van Brussel. Hij was tevens liberaal parlementslid. De Mot was voormalig lid van het Grootoosten van België en grootmeester van de Opperraad van de Aloude en Aangenomen Schotse Ritus van België. (Bron : wikipedia)