luitenant -generaal baron Dossin de Saint-Georges

facebook twitter

Toegevoegd op 14 februari 2010 door monlouis

luitenant -generaal  baron Dossin de Saint-Georges

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | luitenant -generaal  baron Dossin de Saint-Georges | 0 monlouis | luitenant -generaal  baron Dossin de Saint-Georges | 0 monlouis | luitenant -generaal  baron Dossin de Saint-Georges | 0 monlouis | luitenant -generaal  baron Dossin de Saint-Georges | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
lieutenant-général baron Dossin de Saint-Georges 1854 - 1936
Plaatsbeschrijving:
Elsene - aan de abdij van terkameren
Informatie toegevoegd door monlouis :
14 februari 2010
Deze Luikenaar werd in België vereerd als een oorlogsheld. Van 17 tot 31 oktober 1914 voerde hij namelijk de heldhaftige tweede legerdivisie aan bij de slag om de IJzer. Aan zijn divisie vroeg koning Albert I om zo lang mogelijk stand te houden en daarna het terugtrekken van het leger naar de IJzer te verzekeren. Met uitzonderlijke dapperheid verdedigden zijn mannen hun gebied nabij Lombardzijde, Ramskapelle en Saint Georges en ze hielden relatief lang stand. Bij hun terugtocht wisten ze de Duitsers staande te houden door de IJzer te laten overstromen, op initiatief van Generaal Dossin.

Omwille van hun moed, kreeg het regiment van Dossin het Kruis van de Leopoldsorde toegekend door de koning. Generaal Dossin zelf werd Groot officier in de Leopoldsorde benoemd en in 1932 mocht hij zich 'Baron de Saint Georges' noemen. Twee jaar voor zijn dood spreekt hij voor de vriendenkring van de oud-strijders van de IJzer. Hij besluit met: 'Misschien hebben we het aan de slag om de IJzer te danken dat wij nog steeds Belgen zijn'. (bron : Joods Museum van Deportatie en Verzet)

De Dossin kazerne in Mechelen ontleent er haar naam aan, want in 1918 werd de kazerne een bijdepot van het 7e Linieregiment en tussen 1920 en 1940 wordt dit regiment hier volledig ingekwartierd. In 1936 kreeg de kazerne de naam van de bevelhebber van dit regiment tijdens de Eerste Wereldoorlog, namelijk Luitenant Generaal Emile de Dossin de Saint Georges (1854-1936).