De Marktvrouw

facebook twitter

Toegevoegd op 13 september 2012 door François

De Marktvrouw

Afbeelding toegevoegd door François

François | De Marktvrouw | 0
Kunstenaar:
Antoon Gastmans
Opschrift:
De Marktvrouw
Exxon Mobil
Chemical
Plaatsbeschrijving:
Meerhout - Voor het gemeentehuis
Informatie toegevoegd door François :
13 september 2012
Het beeld is gemaakt door kunstenaar Antoon Gastmans. In elke deelgemeente van Meerhout staat voor de kerk een beeld van deze Kunstenaar.
Informatie toegevoegd door givema :
12 april 2014
Antoon Gastmans werd geboren te Meerhout op 21 januari 1943 en overleed er op 12 december 2011.
Het beeld werd ingehuldigd in 1994 als eerste in een reeks van 4, één voor elke leefgemeenschap van Meerhout, nl. Centrum (de marktvrouw), Berg (de wever), Gestel (de Gestelling) en Zittaart (Bavo), hier voorgesteld door de 4 granieten zuilen.
Antoon koos voor dit thema omdat hij, wanneer hij op de markt al de jongeren bij elkaar zag, besefte welke een reuze ontmoetingsplaats de Markt was. En als hij daarnaast de dames naar de wekelijkse donderdagmarkt zag gaan, niet alleen om te winkelen, maar ook om wat te pronken, was zijn keuze snel gemaakt. De Marktvrouw draagt een halssnoer, waaraan een driehoek met binnenin een stip, het herkenningsteken van de kunstenaar, bengelt. Het hoofd is getooid met een driehoekig hoofddeksel dat verwijst naar de Frankische driehoek van de Meerhoutse markt. Op deze manier legde Antoon symbolisch de verbinding tussen verleden en heden. Het beeld is geplaatst op de hoek van de Markt met de Gasthuisstraat en is zodanig ingeplant dat de ogen van de Marktvrouw op de as liggen, die de kiosk dwarst en stopt aan de Sint-Trudokerk op de achtergrond.  Het beeld is gemaakt uit verwarmde inox.
Bron: Meerhout.be