BAVO

facebook twitter

Toegevoegd op 13 september 2012 door François

BAVO

Afbeelding toegevoegd door François

François | BAVO | 0 François | BAVO | 0 François | BAVO | 0
Kunstenaar:
Antoon Gastmans
Opschrift:
BAVO
29 september 2002
Exxon Mobil
Chemical.
Plaatsbeschrijving:
Meerhout - Meerhout - Zittaart ( Lindestraat over de kerk)
Informatie toegevoegd door François :
13 september 2012
Beeldhouwer Antoon Gastmans heeft voor ieder deelgemeente van Meerhout een beeld gemaakt, Die meestal op het kerkplein van elke deelgemeente te zien is.
Informatie toegevoegd door givema :
12 april 2014
Antoon Gastmans werd geboren in Meerhout op 21-1-1943 en overleed er op 12-12-2011.
Di beeld werd ingehuldigd 29-9-2002 als tweede beeld in reeks van 4, één voor de vier leefgemeenschappen van Meerhout : Centrum (de marktvrouw), Berg (de wever), Gestel (de Gestelling) en Zittaart (Bavo) - geschonken door Exxon Mobil Chemical 
Er werd gekozen om de patroonheilige van de parochie, Bavo, uit te beelden. De iconografie, zeg maar afbeeldingen met de attributen van de voorgestelde Bavo, vertellen dat hij eerst de rijke ridder Alowien was, die zich bekeerde en al zijn bezittingen wegschonk aan de armenzorg. Daarna werd hij kluizenaar. Grote kunstenaars vereeuwigden hem als ridder met helm en zwaard, jagend met een valk op de arm, soms ook met een boek. Maar er zijn ook voorstellingen waarbij hij als kluizenaar in een ton leeft. Zeldzamer zijn de voorstellingen als kindervriend waarbij hij een kinkhoren toont waaruit de kinderen gewijd water dronken om zich te behoeden tegen de kinkhoest.  Antoon heeft in zijn beeld al die attributen verwerkt en de ton laten eindigen in het achterste van een boerenpaard met geknotte staart. Bavo zelf zit in de ton maar ook op het paard.
De kinderen van de Zittaartse basisschool De Egelantier kwamen tijdens de creatie van het beeld op bezoek in het atelier van Antoon. Zij krasten hun naam in een metalen plaat die in het beeld bewaard wordt.
Bron: Meerhout.be