RAF Monument

facebook twitter

Toegevoegd op 18 november 2009 door Kris-D

RAF Monument

Afbeelding toegevoegd door Kris-D

Kris-D | RAF Monument | 0
Kunstenaar:
Robert Schoofs
Plaatsbeschrijving:
Lier - Lier, Acaciaplein
Informatie toegevoegd door Kris-D :
18 november 2009
Dit kunstwerk was een initiatief van de oorlogsopzoeker Wim Govaerts en werd onthuld in het bijzijn van familieleden van de bemanningsleden.

In de nacht van 17 juni 1943 om 1u15 stortte er naast de Mechelse steenweg in Lier een Avro Lancaster bommenwerper (rompnummer ED840) van het 156e squadron van de Royal Air Force neer. Deze was op weg naar Keulen maar werd onderweg zwaar getroffen door de Duitse FLAK. De RAF verloor die nacht 15 bommenwerpers die op weg waren naar Keulen. De ravage op de grond was zeer groot, aangezien de bommenwerper zijn lading nog niet gedropt had. De Lancaster was geladen met een “cookie”, een uitzonderlijk zware bom, zonder scherven, die bedoeld was om in de “dropzone” een zo groot mogelijke schokgolf te produceren zodat daken weggeblazen werden. Zo kon de achternakomde lading fosforbommen de gebouwen gemakkelijker in brand krijgen.

Van de zevenkoppige bemanning kwamen 5 mensen om het leven en werden er 3 krijgsgevangen genomen.
Squadron leader J.C. Mac Intosch
Pilot officer E. Monk
Flight sergeant R. Dobson
Flight sergeant P. Woodcock kwamen om het leven.
Zij liggen begraven op het Schoonselhof in Antwerpen.

Sergeant R.C.Drinkwater werd geïnterneerd in Kamp L6/L4, Krijgsgevangen No.122.
Sergeant L.G.Ledamun werd geïnterneerd in Kamp L6/357, Krijgsgevangen No. 328. Hij was gewond aan zijn hoofd en benen maar werd niet gehospitaliseerd.
Flight sergeant E.E.Weare kon ontkomen na de crash en kon zich lang schuilhouden. Hij werd uiteindelijk verraden door een zekere 'Captain Jackson' en werd 3 augustus 1943 gearresteerd in Parijs. Hij werd opgesloten in Kamp 4B, Krijgsgevangen No.222540. Hij kon op 6 april 1945 ontsnappen en arriveerde in GB op 18 mei 1945.