v2-monument

facebook twitter

Toegevoegd op 17 november 2009 door cloetensbrecht

v2-monument

Afbeelding toegevoegd door cloetensbrecht

cloetensbrecht | v2-monument | 0 cloetensbrecht | v2-monument | 0 CarloVansant | v2-monument | 0 CarloVansant | v2-monument | 0 CarloVansant | v2-monument | 0 CarloVansant | v2-monument | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Berchem (Antwerpen) - ploegsteertplein
Informatie toegevoegd door cloetensbrecht :
17 november 2009

Dit monument werd opgericht ter herdenking aan alle slachtoffers en zij die de V2's onder dwang moesten maken.
Het is een monument ter herinnering aan de gruwelen van oorlog en als blijvende oproep tot vrede.

In 2009 was het precies 65 jaar geleden dat Berchem leefde onder angst voor de vliegende bommen.
Op 4 november 1944 om 14:52 sloeg een V2-bom in in de Houtemstraat te Berchem. Hierbij vielen 19 dodelijke slachtoffers en 15 gewonden. 18 Woningen werden vernield, 50 woningen werden onherstelbaar beschadigd, 75 anderen werden ernstig beschadigd en nog eens 125 werden licht beschadigd.

De inhuldiging vond plaats op zaterdag 14 november 2009 omstreeks 15 uur.
Het welkomstwoord werd voorgebracht door districtsschepen Axel Polis. Andere toespraken werden gehouden door Paul Baeten (voorzitter vrienden van Buchenwald) en Peter Raats (voorzitter districtscollege). De muziek werd verzorgd door de Koninklijke Muziekkapel van de lokale politie.

De sokkel werd ontworpen door Carlo Vansant, dit op een manier waardoor de V2-bom het best tot zijn recht komt.

Informatie toegevoegd door mive :
6 juli 2010
Berchem, net als vele andere steden en gemeenten, moest leven onder de terreur van de vliegende bommen. In Berchem alleen al verloren 100 mensen het leven en werden ruim 1.500 woningen vernield of beschadigd.

Het monument is gemaakt van de restanten van een V2-bom die in de omgeving van Antwerpen (Ranst) viel en die het district voor dit doel kon verwerven en laten conserveren. 
Dankzij het convent van Bethlehem kon het district de raketuitlaat van twee V2’s bemachtigen. De restanten werden op 20/11/2008 uit de tuinen van het Hof van Zevenbergen te Ranst opgehaald en overgebracht voor restauratie.

Tijdens 'Berchem onder vuur 'op zaterdag 14 november 2009 werden de slachtoffers én de mensen die de V2's onder dwang moesten maken, herdacht met twee monumenten: om 10.30 uur aan het klooster van de zusters Annonciaden, Grotesteenweg 108 met de inhukldiging van een beeld van Agnes Pas (zie standbeeld 177), om 15 uur met het vredesmonument aan het Ploegsteertplein.

Ploegsteert is een gehucht in de omgeving van de Ijzer, waar Belgen, uiteindelijk samen met geallieerde soldaten uit de gehele wereld, de Duitsers hebben tegengehouden. Naast het Ploegsteertplein verwijzen er nog tal van andere straatnamen in Berchem naar de eerste wereldoorlog. Pervijzestraat, Diksmuidelaan, Bikschotellaan: het zijn allemaal straatnamen die verwijzen naar dorpen aan het Ijzerfront, naar dorpen waar bloed de aarde rood heeft gekleurd.