Quinten Matsijs

facebook twitter

Toegevoegd op 30 april 2011 door monlouis

Quinten Matsijs

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Quinten Matsijs | 0 monlouis | Quinten Matsijs | 0 Alfonsvancamp | Quinten Matsijs | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Antwerpen - Mutsaertstraat (in de tuin van de academie)
Informatie toegevoegd door monlouis :
30 april 2011
beeldhouwer : Charles Geerts die Quinten Matsijs afbeeldt met pallet zittend op een aambeeld (1837). Quinten Matsijs (Leuven, ca. 1466 - Antwerpen, 1530) was een Vlaams kunstschilder. Kunsthistorici zijn het niet eens over de opleiding die Matsijs heeft genoten, omdat er geen documenten over teruggevonden zijn. Het zou kunnen dat hij zijn opleiding van Dirk Bouts heeft gekregen. Dit zou de meest aannemelijke denkpiste zijn omdat beiden in Leuven woonden. Maar het is ook mogelijk dat Matsijs de stiel leerde in Brugge, in het atelier van Hans Memling. Nog anderen houden rekening met het feit dat hij helemaal geen schildersopleiding heeft gevolgd en een autodidact zou zijn. Wél is zeker dat Matsijs een volleerd schilder was in 1491, toen hij werd opgenomen in de registers van het Sint-Lucasgilde van Antwerpen alsvrijmeester. (bron : wikipedia)
Informatie toegevoegd door mive :
4 mei 2011
GEERTS Charles Henri (Antwerpen, 1807 - Leuven, 1885)

Beeldhouwer, graveerder. Opleiding aan de Academie te Antwerpen o.l.v. J.B. Van Hool en J.A. Van Der Ven (1824-1833).

Leraar aan de Academie te Leuven van 1833 tot aan zijn overlijden.

Betrok vanaf 1842 een beeldhouwatelier in de Savoyestraat te Leuven en startte er met een school voor religieuze beeldhouwkunst, waarbij voornamelijk het houtsnijwerk in ere werd hersteld. In 1846 kocht hij het pand aan, dat later het “Museum Vander Kelen-Mertens” werd.

Ontwerper van o.a. borstbeelden (voor de rotonde van het Koninklijk Theater, bijv.), standbeelden, religieus werk (het koorgestoelte voor de kathedraal te Antwerpen in 1841, de kansel voor de kathedraal te Namen in 1848, bijv.), publieke monumenten, grafmonumenten, bas-reliëfs.

Werk o.m. in de Musea te Brussel en Brugge. Vermeld in BAS I en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

http://www.nobel.be/NL/ART/15652_geerts_charles_henri_ii