gehurkte Midas - metselaar

facebook twitter

Toegevoegd op 14 maart 2011 door anjayu

gehurkte Midas - metselaar

Afbeelding toegevoegd door anjayu

anjayu | gehurkte Midas - metselaar | 0 anjayu | gehurkte Midas - metselaar | 0 anjayu | gehurkte Midas - metselaar | 0 anjayu | gehurkte Midas - metselaar | 0
Kunstenaar:
Jef Claerhout
Plaatsbeschrijving:
Brugge - Langerei 91 Brugge
Informatie toegevoegd door anjayu :
14 maart 2011
De huidige eigenaar van dit huis is de architect Filip Soutaer. Bij de restauratie van de gevel  werd aan het stadsbestuur gevraagd  om een geïntegreerd beeldhouwwerk bovenaan de voorgevel te mogen plaatsen. Dat werd goedgekeurd en de stadsadministratie stelde zelf een aantal kunstenaars voor. Het werd de beeldhouwer Jef Claerhout uit Oedelem die op basis van een schetsontwerp van Filip Soutaer aan de slag ging. De figuur zelf stelt Midas voor, de mythologische figuur die alles wat hij aanraakte in goud deed veranderen.  Het gebruiken van Midas getuigt van (zelf-)kritiek op het vakmanschap van de bewoner en zijn collega's. Architecten of designers willen hun ontwerpen altijd mooi maken (in goud veranderen) maar vergeten soms dat alles nog functioneel moet zijn (Midas moest nog kunnen eten, maar kon het niet meer want ook zijn eten veranderde ook in goud).
Volgens het ontwerp van Soutaer had de gehurkte Midasfiguur een tekenpen (ganzenveer) in zijn hand waarmee hij ter plaatse zijn eigen woning aan het uittekenen was. Jef Claerhout heeft de ganzenveer als bouwkundig attribuut in een winkelhaak veranderd. Hij heeft dat waarschijnlijk gedaan omdat de figuur die hij gemaakt heeft voor het huis van architect Erik Van Biervliet langs de Sint-Annarei een passer als attribuut had. Passer en winkelhaak, het zijn de symbolen van de vrijmetselarij, de vrije metselarij. Ook de deurkruk van het huis Langerei 91 werd gemaakt door Jef Claerhout. Hij toont een metselaar die een deuropening of tunnel  aan het dichtmetselen is. Deze beelden in verband met arbeid werden gezocht in het kader van het vak Veranderingsmanagement aan de K.U.Leuven.