Paviljoen met omgevende waterpartij

facebook twitter

Toegevoegd op 8 november 2010 door cloetensbrecht

Paviljoen met omgevende waterpartij

Afbeelding toegevoegd door cloetensbrecht

cloetensbrecht | Paviljoen met omgevende waterpartij | 0 cloetensbrecht | Paviljoen met omgevende waterpartij | 0
Kunstenaar:
Toyo Ito
Plaatsbeschrijving:
Brugge - Burg
Informatie toegevoegd door cloetensbrecht :
9 november 2010
Het paviljoen werd gerealiseerd ter gelegenheid van “Brugge Culturele Hoofdstad van Europa” in 2002 als een tijdelijk architecturaal statement in confrontatie met de historische stad. Op initiatief van de architectuurvereniging “Archipel” werd Toyo Ito uitgenodigd een “temporary pavillion of international level” te bouwen. Het gebouw is specifiek voor de plek op de Burg geconcipieerd en is de uitwerking van een reflectie van architect Toyo Ito omtrent de historische context van de noordzijde van de Burg.

Lichte constructie die gebruik maakt van water, licht en metaal, hiermee lichtheid en transparantie evocerend. Een 22m lange brug van doorschijnend materiaal op een rond wateroppervlak met een radius van 11,5m, waarover een U-vormige constructie van 15,4m lang en 6,3m breed. De wanden van aluminium zijn honingraatvormig geperforeerd en versterkt met ovale zones.

De architect heeft ingespeeld op de historische eigenheid van de plek door als het ware de ontbrekende vierde wand van het Burgplein opnieuw te suggereren door het paviljoen in de lengte op te stellen. Daarenboven verwijst het omgevende water naar de achthoek van de plattegrond van de voormalige Sint-Donaaskerk. Dit is verrassend des te meer daar de ontwerper van een totaal verschillende culturele en historische achtergrond is, wat bewijst dat kunst universeel kan zijn.

Bron: inventaris.vioe.be