Gouverneur Roppe

facebook twitter

Toegevoegd op 8 maart 2011 door margot_belet

Gouverneur Roppe

Afbeelding toegevoegd door margot_belet

margot_belet | Gouverneur Roppe  | 0
Kunstenaar:
Idel Ianchelevici
Opschrift:
Gouverneur Louis Roppe (1914-1982)
Plaatsbeschrijving:
Hasselt - Villers Park
Informatie toegevoegd door margot_belet :
8 maart 2011
In het kader van het vak Veranderingsmanagement aan de KULeuven upload ik deze foto rond het thema 'arbeid'. Louis Roppe was behaalde een diploma doctor in de rechten aan de KULeuven, was een tijdlang voorzitter van het Davidsfonds te Tongeren en ook politicus voor de CVP. Zo schopte hij het tot gouverneur van Belgisch Limburg. Hij ijverde voor de oprichting van een Limburgse universiteit, wat in 1971 ook gebeurde. Een ander streefdoel was de culturele samenwerking tussen Belgisch en Nederlands Limburg. Tenslotte lag ook de economische uitbouw van Belgisch Limburg na het sluiten van de steenkoolindustrie hem nauw aan het hart. Hiertoe focuste hij onder meer op de toeristische sector (denk maar aan het Domein Bokrijk met bijhorend openluchtmuseum).
Informatie toegevoegd door mive :
8 maart 2011
De Roemeense beeldhouwer Idel Ianchelevici creëerde dit bronzen beeld, dat op 29 september 1991 onthuld werd. Deze plechtigheid vond plaats ter nagedachtenis van gouverneur Roppe. Louis Roppe was gouverneur van Limburg van 1950 tot 1978. 

Het standbeeld werd geschonken door Roger Souvereyns, uitbater-eigenaar van het 'Scholteshof'. Dit omwille van de viering van zijn 30-jarige culinaire carrière.

Bron: http://www.hasel.be/nl/subjects/842/eregouverneur-louis-roppe-beeld.html