Idel Ianchelevici

facebook twitter

Toegevoegd op 30 maart 2009

Naam:Idel Ianchelevici
Geboortedatum:5 mei 1909
Sterftedatum:juni 1994
Extra Info:Geboren in Leova (toen Romenië heden ten dage Moldavië) en overleden in Maissons-Laffitte (Frankerijk). Na zijn militaire dienst vestigde Idel zich in België, waar hij reeds gestudeerd had aan de Academie van Luik. In Luik verkreeg hij zijn eerste prijs aan de Academie van Schone Kunsten van de stad Luik. In dat jaar trouwde hij met Elisabeth Frenay, een Belgische. Hij vestigde zich samen met haar in Brussel. Hier leverde hij werk af voor de wereldtentoonstelling in 1935. Hij hield tentoonstellingen in verschillende steden in Europa, waaronder Amsterdam. Tijdens de tweede wereldoorlog diende Idel onder te duiken. Na de oorlog verkreeg hij de Belgische nationaliteit. Naast Brons werkte hij eveneens in marmer en steen. Zijn werken waren vooral weergaves van mensen maar ook soms van dierenfiguren zoals paarden.
Er zijn musea gewijd aan het werk van Ianchelevici in La Louvière (België), Maisons Laffitte (Frankrijk) en Goudriaan (Nederland).

Standbeelden van Idel Ianchelevici

Henri Jaspar Perennis perdurat poeta Nationaal monument aan de politieke gevangenen Achiel Van Acker Camille Huysmans Gouverneur Roppe Het woord