De Strooplekker van Borgloon

facebook twitter

Toegevoegd op 18 december 2010 door Julia

De Strooplekker van Borgloon

Afbeelding toegevoegd door Julia

Julia | De Strooplekker van Borgloon | 0 Julia | De Strooplekker van Borgloon | 0 Julia | De Strooplekker van Borgloon | 0 Julia | De Strooplekker van Borgloon | 0 Julia | De Strooplekker van Borgloon | 0 Julia | De Strooplekker van Borgloon | 0
Kunstenaar:
Julia Berger
Plaatsbeschrijving:
Borgloon - Speelhof
Informatie toegevoegd door givema :
4 april 2014
De Strooplekker, symbool van een rijk Loons verleden Op dit binnenpleintje vooor het Kanunnikkenhuis vinden we het beeldje van de Strooplekker, symbool van het rijke Loonse stroopverleden. Rond1900 waren een aantal grote stroopfabrieken economisch zeer belangrijk voor Borgloon en omgeving en trokken Loonenaars tot diep in Wallonië om er de stroop aan de man te brengen.  Hoewel de stroopindustrie verdwenen is, speelt 'het fruit' nog steeds een belangrijke rol in de streek. De Strooplekker, oude bijnaam van de Lonenaar, staat door zijn vorm symbool voor het verleden.  Met zijn appelhoofd en zijn perenlichaam promoot hij de vruchten die de streek nog steeds haar welvaart brengen.  De strooppot draagt hij als een hoed op zijn hoofd, terwijl zijn vinger wijst naar de gemorste stroop.  In de hand achter zijn rug klemt hij het met de stroop verdiende geld en toont daarmee de ware handelsgeest van de Loonenaar; niet imponerend of opscheppend, maar spaarzaam een reserve aanleggend voor de toekomst.  Op zijn borst draagt hij fier het logo van de stad Borgloon. Het beeldje van de Strooplekker is een idee van wijlen Burgemeester Marc Roosen.  Ideeën als deze kaderden in zijn beleidsvisie en zijn streven om Borgloon, vanuit het rijke verleden als Gravenstad, opnieuw de aantrekkingskracht te geven van weleer. Ter ere van Marc Roosen en met de Strooplekker als ons voorbeeld: "Geniet van het leven, van het nu ..." Beelhouwwerk: Julia Berger In opdracht van de Stad Borgloon / juni 1997. ter herinnering aan MARC ROOSEN, schepen van toerisme van 1990 tot 1995 en burgemeester van Borgloon van 1995 tot 1996 De Strooplekker, symbool van een rijk Loons verleden.
Op dit binnenpleintje voor het Kanunnikenhuis vinden we het beeldje van de Strooplekker, symbool van het rijke Loonse stroopverleden.
Rond1900 waren een aantal grote stroopfabrieken economisch zeer belangrijk voor Borgloon en omgeving en trokken Loonenaars tot diep in Wallonië om er de stroop aan de man te brengen.  Hoewel de stroopindustrie verdwenen is, speelt 'het fruit' nog steeds een belangrijke rol in de streek.
De Strooplekker, oude bijnaam van de Lonenaar, staat door zijn vorm symbool voor het verleden.  Met zijn appelhoofd en zijn perenlichaam promoot hij de vruchten die de streek nog steeds haar welvaart brengen.  De strooppot draagt hij als een hoed op zijn hoofd, terwijl zijn vinger wijst naar de gemorste stroop.  In de hand achter zijn rug klemt hij het met de stroop verdiende geld en toont daarmee de ware handelsgeest van de Loonenaar; niet imponerend of opscheppend, maar spaarzaam een reserve aanleggend voor de toekomst.  Op zijn borst draagt hij fier het logo van de stad Borgloon.
Het beeldje van de Strooplekker is een idee van wijlen Burgemeester Marc Roosen.  Ideeën als deze kaderden in zijn beleidsvisie en zijn streven om Borgloon, vanuit het rijke verleden als Gravenstad, opnieuw de aantrekkingskracht te geven van weleer.
Ter ere van Marc Roosen en met de Strooplekker als ons voorbeeld: "Geniet van het leven, van het nu ..."
Beelhouwwerk: Julia Berger
In opdracht van de Stad Borgloon / juni 1997.
ter herinnering aan MARC ROOSEN, schepen van toerisme van 1990 tot 1995 en burgemeester van Borgloon van 1995 tot 1996