Julia Berger

facebook twitter

Toegevoegd op 11 september 2009

Naam:Julia Berger
Geboortedatum:1947
Website:http://www.juliaberger.be
Extra Info:Julia Berger is een veelzijdige kunstenares, die haar inspiratie vindt in de vormen die de natuur voortbrengt. Soms is die inspiratie indirect en ontstaan er zo abstracte of nagenoeg abstracte beelden, waar het laatste woord over betekenis en gevoelswaarde gegeven wordt door de toeschouwer.

Vaak ook is die inspiratie onmiddellijk duidelijk. In het bijzonder is dat het geval bij haar bronzen figuratieven van jonge of heel jonge mensen, wier houding heel sterk een eigen, fier bewustzijn suggereert. De langgerektheid van de benen, die kenmerkend is voor veel van haar meer recente werk, geeft een ranke maar krachtige standvastigheid aan, een geworteld zijn in de realiteit en ook, paradoxaal, het vermogen om boven de eigen situatie uit te stijgen.

Hoewel de beelden voor zich spreken, gaan veel ervan vergezeld door een kort gedicht, dat Julia’s associaties erbij onder woorden brengt en bij de grote openbare opdrachten is er steeds een tekst die de symboliek van het beeld verklaart. Hoe beeld (Julia) en woord (ondergetekende) bij elkaar kwamen, is dan weer een verhaal apart.

In het bronzen beeld ‘De Tijdvrouw van As’, Julia’s meest recente openbare opdracht, en derde beeld in het project “de beeldenroute van As”, draagt de vrouwenfiguur een cirkel die zelfs door haar heen gaat. Mens en cirkel zijn tot elkaar veroordeeld, zijn elkaars lot geworden. Het rad van fortuin draait eeuwig door. Als de tijd rijp is dienen zich kansen aan die ook weer verdwijnen. Als de trein van het leven éven voor ons stopt –bij het station van As misschien- moeten we niet verzuimen om in te stappen. Het is onze opdracht om het beste uit de tijd te halen onder álle omstandigheden.

Julia Berger werd geboren in 1947 te Genk, groeide op in Niel-bij-As, waar zij ook woont en haar atelier heeft. In 1991 studeerde zij af aan de Stedelijke Academie Plastische kunsten te Genk, afdeling beeldhouwkunst. Vanaf 1991 volgde zij nog een aantal jaren de afdeling keramiek en enkele cursussen waaronder het papierscheppen.

In 1999 gaf Julia een lessenreeks boetseren aan mensen met een handicap, in het dagcentrum Wiric te Sint-Truiden. De gehandicapten vervaardigden onder haar leiding een gezamenlijk kunstwerk, maar veel van hen leverden ook individuele prestaties. Na de lessenreeks was er een tentoonstelling, waar deze werken voor belangstellenden te bezichtigen waren.

Hans Matzer

Bron: http://www.juliaberger.be/julia.htm

Standbeelden van Julia Berger

De Knapkoeker Maquette stadsfortificatie 1672 De Tijdvrouw De Strooplekker van Borgloon Pater Boutsen De Gasten Van Wiric De Vredessoldaat De Struipster De Reckheimer