Stijn Streuvels

facebook twitter

Toegevoegd op 12 november 2010 door monlouis

Stijn Streuvels

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Stijn Streuvels | 0 monlouis | Stijn Streuvels | 0 monlouis | Stijn Streuvels | 0 monlouis | Stijn Streuvels | 0 monlouis | Stijn Streuvels | 0 monlouis | Stijn Streuvels | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Frank Lateur Stijn Streuvels
3 X 1871 - 15 VIII 1969
en echtgenote Alida Staelens
2.3.1879 - 30.1.1975
"Uit die ingetogen stilte is het licht ontstaan - het glorierijke licht" Stijn Streuvels
Plaatsbeschrijving:
Ingooigem - Ingooigemplaats (tegen gevel kerk)
Informatie toegevoegd door monlouis :
12 november 2010
Stijn Streuvels, pseudoniem voor Franciscus Petrus Maria (Frank) Lateur (Heule, 3 oktober 1871 – Ingooigem, 15 augustus 1969) was eenVlaamse schrijver. Streuvels geldt als een van de belangrijkste vernieuwers uit de Nederlandse letteren van zijn tijd. Hij schreef naturalistische verhalen, geïnspireerd door Émile Zola en de grote Russen van die tijd (vooral Tolstoi). Hij was autodidact en las en sprak meerdere talen, onder andere Frans en Duits. Noors kon hij lezen, maar Russisch kreeg hij nooit onder de knie. Onder andere Tolstoi vertaalde hij aan de hand van Duitse vertalingen. Hij werd geboren als derde kind van Kamiel Lateur en Marie-Louise Gezelle, een jongere zus van priester-dichter Guido Gezelle. Vader Streuvels was kleermaker en een zwijgzaam man, in tegenstelling tot zijn vrouw, die graag en boeiend sprak en ver telde. Nadat hij school had gelopen bij de zusters en in de plaatselijke nonnenschool, stuurden zijn ouders hem in 1883 naar het St.-Jan-Berchmanspensionaat in Avelgem, waar zijn letterkundige begaafdheid voor het eerst tot uiting kwam. Van 1886 tot 1887 leerde hij de bakkersstiel in Avelgem, Kortrijk en Heule. In mei 1887 namen Streuvels' ouders te Avelgem de bakkerij van Kamiel Lateurs ongehuwde broers over en verhuisde heel het gezin naar de gemeente aan de Schelde. Van 1887 tot 1905, op de 20 maanden na (1889-1891) die hij te Brugge doorbracht om zich in het bakkersvak te bekwamen, bleef Streuvels in Avelgem bakken en schrijven. Zijn eerste schetsen en gedichten verschenen in 1895 in De Jonge Vlaming en in Vlaamsch en Vrij. De volgende jaren namen ook de voornaamste tijdschriften, zoals Van Nu en Straks, bijdragen op van zijn hand. In 1899 verscheen zijn eerste verhalenbundel Lenteleven. Veertig jaar lang zou Streuvels ieder jaar minstens één werk publiceren. Op 19 september 1905 huwde hij met Alida Staelens en ging in Ingooigem zijn nieuw gebouwd "Lijsternest" bewonen, waar hij voortaan van zijn pen zou leven. Hij kreeg vier kinderen: Paula, Paul, Dina ("Prutske") en Isa. In zijn laatste periode hield hij zich voornamelijk bezig met het schrijven van memoires. Hij heeft ruim 60 jaar in het Lijsternest gewoond en overleed er op 15 augustus 1969. Op zijn begrafenis met de wijtewagen, op de 21e daaropvolgend, waren zowat 7000 mensen aanwezig. Hij kreeg verscheidene prijzen o.a. de vijfjaarlijkse staatsprijs (1906 en 1911), de grote staatsprijs voor letterkunde (1935), de prijs scriptores catholici (1950) en de prijs der Nederlandse letteren voor zijn gehele oeuvre in 1962. Streuvels was doctor honoris causa aan de universiteiten van Leuven, Münster en Pretoria. (bron : wikipedia)
Informatie toegevoegd door mive :
8 maart 2011
Grafmonument voor Frank Lateur (Stijn Streuvels) en zijn echtgenote

Kunstenaar is Karel Lateur, een jongere broer van de schrijver.
(Heule-Kortrijk, 1873 - Bruges, 1949)

Opleiding aan Sint-Lucas te Gent o.l.v. Matthias Zens, vervolgens bij J. Lagae en J. Dillens te Brussel. Vestigde zich als zelfstandig beeldhouwer te Steenbrugge en vanaf 1926 in het geboortehuis van G. Gezelle te Brugge. Zijn werk was meestal religieus van inspiratie. Ontwerper van o.m. Mariabeelden, Christusfiguren, kruiswegen, bas-reliëfs, borstbeelden, medaillons, grafmonumenten (o.m. voor Hugo Verriest en Joe English), oorlogsmonumenten (o.m. te Ingooigem, Tielt, Okegem). Nam o.m. deel aan de “Pelgrimtentoonstelling” te Antwerpen in 1927 en 1930. Vermeld in het «Lexicon van Westvlaamse Beeldende Kunstenaars V».