René De Clercq
Toegevoegd op 1 mei 2011 door Annelies
Afbeelding toegevoegd door Annelies
Op het Kerkplein van Deerlijk vinden we dit beeld van René De Clercq, ontworpen en vervaardigd door de Gentse beeldhouwer Jozef Cantré.
Het is een expressionistisch beeld uit groene Noorse diabaas. Het grafmonument werd in 1936 ingehuldigd in het Nederlandse Maartensdijk (bij Utrecht). In 1982, vijftig jaar na de dood van de dichter (toen de vergunning voor het graf te Maartensdijk was vervallen), werden zijn stoffelijke resten overgebracht naar zijn geboortedorp Deerlijk, waar het grafmonument bij de Sint-Columbakerk werd geplaatst. René De Clercq wordt knielend afgebeeld. Hij aanschouwt het onmetelijke heelal, de zon, de maan, de sterren en de weidse natuur. Hij drukt zijn dichtbundel ‘De Noodhoorn’ tegen zijn hart. Hij klampt zich vast aan Moeder Aarde, zijn Vlaanderen, waaruit alle leven ontspringt. Met zijn linkerhand laat hij moeder aarde, zijn Vlaanderen, zijn Dietsland, niet los. (bron: Toeristische Gids Vlaanderen)
Een bronzen ontwerp van hetzelfde beeld bevindt zich in het Gentse Museum voor Schone Kunsten. Volgens kenners behoort dit beeld tot de top van de werken van Jozef Cantré.
Sociologisch nut: René De Clercq was een icoon van de Vlaamse beweging en heeft een enorme impact gehad op het flamingantisme, zeker tijdens het interbellum, maar doorlevend tot vandaag, zij het dan eerder geografisch beperkt tot Deerlijk en onmiddellijke omgeving. Schrijver van het gedicht ‘Tineke van Heule’, wat in mijn streek heel bekend is.
In het kader van het vak Organisatiesociologie, prof. G. Van Hootegem, 2010-2011, K.U.Leuven
In het kader van het vak Organisatiesociologie, prof. G. Van Hootegem, 2010-2011, K.U.Leuven