Dolende weg naar Tärr

facebook twitter

Toegevoegd op 1 september 2010 door mive

Dolende weg naar Tärr

Afbeelding toegevoegd door mive

mive | Dolende weg naar Tärr | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Knokke - Driehoeksplein, Het Zoute
Informatie toegevoegd door mive :
1 september 2010
Een gekapte blauwsteen waarvan de expressieve vormen een beeld geven van de worstelende krachten in de mens op weg naar het geluk. Het werk zelf en de raadselachtige titel is voor interpretatie van de toeschouwer.

In bruikleen van de kunstenaar.

Pol Spilliaert, De Panne, 1935  

Deze beeldhouwer kreeg zijn omleiding aan Ter Kameren in Brussel, o.a. onder leiding van Leon Stijnen en C. Leplae. Werkt in 1956 enkele maanden bij Georges Grard. In 1959 is Pol Spillliaert laureaat van de Godecharleprijs voor de Beeldhouwkunst en in 1967 wint hij de Prix Jeune Sculpture Belge.

Maakt, dankzij de Godecharleprijs talrijke buitenlandse reizen. Neemt vanaf 1963 regelmatig deel aan de Biënnales van Middelheim. Leraar aan Sint-Lucas Gent (1967 -2000) en de RNS in Hasselt (1962-65) en Blankenberge (1964-67). Werkt met brons en marmer.

Realiseert monumentale duale sculpturen met de combinatie van vloeiende organische lijnen met strakke geometrische vormen. Berte Artprijs (1962), Laureaat Beeldhouwkunst West-Vlaanderen (1970). Werk in de Musea van Antwerpen (Middelheim), Ieper en Oostende (PMMK).  

Hij realiseert monumentale sculpturen in natuursteen en brons, waarin hij vloeiende organische lijnen laat harmoniëren met strakke geometrische vormen binnen één volume. Hoewel de abstractie doorweegt, duikt het streng gestileerde man-vrouwthema vaak op in zijn oeuvre. Ook het spel van menselijke verhoudingen (aantrekking/afstoting) en natuurkrachten (scheppen/vernietigen) vinden hun expressie in zijn werk.  

Website kunstenaar http://users.telenet.be/pol.spilliaert/index.html