Vissersmonument

facebook twitter

Toegevoegd op 5 maart 2011 door Ellendl

Vissersmonument

Afbeelding toegevoegd door Ellendl

Ellendl | Vissersmonument | 0 Ellendl | Vissersmonument | 0 Ellendl | Vissersmonument | 0 SaraHemeleers | Vissersmonument | 0
Kunstenaar:
André Taeckens
Opschrift:
Onze Vissers
Ter Ere

Plaatsbeschrijving:
Knokke-Heist - Vissershuldeplein
Informatie toegevoegd door Ellendl :
5 maart 2011
Kunstenaar: André Taeckens
Gemaakt: 1962
Geplaatst: 1964
Locatie: Vissershuldeplein, Heist

Over de kunstenaar:
Beeldhouwer, ontwerper van medailles. Opleiding aan de Academies van Brugge en Gent. Taeckens geeft de voorkeur aan figuren, torso’s, borstbeelden, portretten. Hij werkt vooral met brons, marmer en steen. Hij was van 1942 tot 1946 leraar aan de Academie van Roeselare.

Over het beeld:
Aan het Vissershuldeplein staat sinds 1964 het beeld van een visser en zijn vrouw met kind in de arm. Ze zijn met hun rug naar de zee gekeerd. Jaarlijks is er op de zondag van Carnaval, na de eucharistieviering in de Sint-Antoniuskerk, een bloemenhulde aan dit Vissersmonument. Hier worden tijdens een sobere, maar aangrijpende ceremonie kransen neergelegd door een groot aantal verenigingen, instellingen en groeperingen die op deze wijze hun verbondenheid en solidariteit willen uitdrukken met het wel en wee van de Heistse visserij. In het bijzonder worden die mensen herdacht die in tragische omstandigheden hun leven lieten bij de uitoefening van hun werk op zee. Het recente drama van de Nederlandse bemanning van de Nieuwpoort 28 “Mooie meid” die op 1 maart 2011 kapseisde voor de kust van Duinkerken, illustreert dat ondanks alle technologische snufjes om de veiligheid aan boord te verzekeren, het beroep van visser nog altijd één van de meest gevaarlijke is. Wie hulde brengt, staat meteen ook in oog met de vissersfamilie en de zee.

(Bron: http://www.knokke-heist.be/)

Dit standbeeld werd toegevoegd in het kader van het opleidingsonderdeel Veranderingsmanagement aan de KUL.
Informatie toegevoegd door SaraHemeleers :
3 mei 2011
Het standbeeld werd aanvankelijk geplaatst op het Iwensplein in 1964, maar moest verwijderd worden bij de aanleg van een minigolfterrein. 
Het is een hulde aan de vissers op zee en er vindt tevens jaarlijks een bloemhulde aan het monument plaats.