Erasmus

facebook twitter

Toegevoegd op 30 juli 2010 door monlouis

Erasmus

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Erasmus | 0 monlouis | Erasmus | 0 monlouis | Erasmus | 0
Kunstenaar:
René Rosseel
Opschrift:
Erasmus
1467 - 1536
Gift aan stad Leuven
vanwege Lions club Leuven erasmus
Plaatsbeschrijving:
Leuven - begin Mechelsestraat
Informatie toegevoegd door monlouis :
30 juli 2010
Je zou hem bijna iets willen zeggen, zo aandachtig luisterend kijkt hij je aan en staat hij zelf met een woord klaar op de lippen: de grote humanist Desiderius Erasmus. 

Erasmus, een Nederlander van geboorte, verbleef in totaal zes jaar in Leuven. Aanvankelijk om Grieks te studeren, later richtte hij het Drietalencollege op aan de Vismarkt, waar hij zelf ook les gaf. Het college, een unicum in Europa, had tot doel de mensen te bekwamen in het Hebreeuws, het Grieks en het Latijn. In die tijd logeerde Erasmus in De Lelie op de hoek van de Diestsestraat en de Vander Kelenstraat. 

Toch zal Erasmus altijd de meeste bekendheid genieten als schrijver van 'Lof der Zotheid', een kritische visie op de 16de-eeuwse maatschappij. Hij stelt de wereld voor als een schouwspel waar de dwaasheid regeert. 

Deze vorm van meewarigheid heeft kunstenaar René Rosseel ook opgenomen bij het maken van het standbeeld. Hij stelde Erasmus voor met een ironisch glimlachje om de mond, waarmee hij duidelijk neerkijkt op de maatschappij. Het standbeeld werd in 1979 aan de stad geschonken door de Leuvense Lionsclub naar aanleiding van haar vijfjarig bestaan. (bron : leuven.be) Desiderius Erasmus (Rotterdam (waarschijnlijk), 27 oktober 1466, 1467 of 1469 (?) - Bazel, 12 juli 1536), was een Nederlands Augustijner kanunnik, theoloog, humanist, schrijver en filosoof. (bron : wikipedia)