Putkevie

facebook twitter

Toegevoegd op 5 maart 2010 door monlouis

Putkevie

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Putkevie | 0 monlouis | Putkevie | 0 monlouis | Putkevie | 0
Kunstenaar:
Quinten Matsijs
Opschrift:
Dese putkevie werd gesmeed door Quinten Matsijs / De liefde maeckte van den smidt eenen schilder
Plaatsbeschrijving:
Antwerpen - Handschoenmarkt
Informatie toegevoegd door monlouis :
5 maart 2010
Silvius Brabo is de legendarische Romeinse soldaat die te Antwerpen de reus Druon Antigoon doodde. Volgens een 15e-eeuwse kroniek zou Brabant zijn naam aan Brabo ontleend hebben; Antwerpen behoorde immers tot het oude hertogdom Brabant.

Later heeft de legende meer het accent gelegd op de gedode reus, Druon Antigoon genaamd, waardoor men een etymologie voor de plaatsnaam Antwerpen naar voren kon schuiven. De reus hakte namelijk de hand van onwillige tolbetalers af en wierp deze in de Schelde. Brabo doodde echter de reus en hakte eveneens zijn hand af, die hij in de rivier gooide. Antwerpen zou volgens deze uitleg van Hand werpen komen.

Oorspronkelijk op de bornput voor het stadhuis, ca. 1550 overgebracht naar de Handschoenmarkt. IJzersmeedwerk van dooreengestrengelde ranken, bekroond door Brabo gekleed als Romeins krijger. Op het cilindervormig arduinen voetstuk (ca. 1940) volgend opschrift: Oorspronkelijk op de bornput voor het stadhuis, ca. 1550 overgebracht naar de Handschoenmarkt. IJzersmeedwerk van dooreengestrengelde ranken, bekroond door Brabo gekleed als Romeins krijger. Op het cilindervormig arduinen voetstuk (ca. 1940) volgend opschrift: Dese putkevie werd gesmeed door Quinten Matsijs / De liefde maeckte van den smidt eenen schilder..

bron : wikipedia