Baron Pierre Paulus de Châtelet

facebook twitter

Toegevoegd op 26 februari 2010 door monlouis

Baron Pierre Paulus de Châtelet

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Baron Pierre Paulus de Châtelet | 0 monlouis | Baron Pierre Paulus de Châtelet | 0 monlouis | Baron Pierre Paulus de Châtelet | 0
Kunstenaar:
Adolphe Wansart
Opschrift:
Baron Pierre Paulus de Châtelet
Plaatsbeschrijving:
Sint-Gillis - Pierre Pauluspark (tussen Munthof- en Parmastraat)
Informatie toegevoegd door monlouis :
26 februari 2010
Park is genoemd naar baron Pierre Paulus de Châtelet (1881-1959), Belgisch schilder woonachtig te Sint-Gillis. Landschapschilder, Portrettist

bron : irismonument
Informatie toegevoegd door mive :
21 maart 2011
PAULUS Pierre (Châtelet, 1881 - Sint-Gillis, 1959)

Schilder, graficus. Was eerst leerling beeldhouwen en tekenen van zijn vader, die leraar was aan de Academie te Châtelet. Verdere opleiding aan de Academie te Brussel o.l.v. C. Montald (1898-1905).

Begaf zich in 1914 naar Engeland, maar werd in 1916 gemobiliseerd. Schilderde oorlogstaferelen, daarna portretten en landschappen. Werkte o.m. samen met A. Oleffe en R. Wouters in het Brabantse.

Vanaf ca. 1906 werd zijn voornaamste inspiratiebron de mijnstreek en het industriegebied rond Charleroi, waarvan hij de grauwe sfeer op een dramatische en indringende wijze wist weer te geven. In een aantal winter- en nachtgezichten werkt de invloed na van zijn verblijf in Londen (sfeerschildering van Turner en Whistler).

In tegenstelling tot C. Meunier, die de arbeid een heroïsche allure gaf, beklemtoont P.P. het miserabilistische karakter van het bestaan in een industriegebied. Werd in 1929 leraar aan het Hoger Instituut te Antwerpen, verwierf in 1951 de titel van baron. Werk o.m. in de Musea te Brussel, Antwerpen, Bergen, Gent, Luik.

Vermeld in BAS I en “Twee eeuwen Signaturen van Belgische kunstenaars”.

http://www.nobel.be/NL/ART/27272_paulus_pierre