Arthur De Greef

facebook twitter

Toegevoegd op 16 december 2011 door monlouis

Arthur De Greef

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | Arthur De Greef | 0 monlouis | Arthur De Greef | 0 monlouis | Arthur De Greef | 0 monlouis | Arthur De Greef | 0
Kunstenaar:
Marnix D'Haveloose
Opschrift:
Arthur De Greef
1862 - 1940
Plaatsbeschrijving:
Sint-Gillis - Baron Alfred Bouviersquare
Informatie toegevoegd door monlouis :
16 december 2011
In het midden van plein, werk van beeldhouwer Marnix D'Haveloose: borstbeeld van Arthur de Greef (1862-1940), bekend componist en pianist.

Arthur De Greef (Leuven, 10 oktober 1862 – Brussel, 29 augustus 1940) was een Belgische componist en pianist.
Arthur De Greef bleek op jonge leeftijd zeer muzikaal begaafd te zijn. Nadat hij op de muziekschool al op elfjarige leeftijd zijn eerste prijs had behaald, ging hij in 1873 naar het Koninklijk Conservatorium te Brussel. Daar kreeg hij les van Louis Brassin (piano), Joseph Dupont (harmonie), Hubert-Ferdinand Kufferath (contrapunt) en directeur François-Auguste Gevaert (compositie). In 1879 – nog maar pas 17 jaar – studeerde hij af met de eerste prijs piano, tegelijk met Isaac Albeniz. Voor verdere studie ging hij naar Franz Liszt in Weimar, waar hij twee jaar bleef. Daarna reist hij als concertpianist door Europa en Noord-Amerika. Ook gaf hij samen met Camille Saint-Saëns een reeks pianoconcerten. Hij raakte bevriend met Edward Grieg, die hem “de beste uitvoerder van mijn muziek die ik ooit ben tegengekomen” noemde. Pas op zijn dertigste jaar begon Arthur De Greef echt met componeren. Zijn twee pianoconcerten worden algemeen beschouwd als zijn belangrijkste werk. Vanaf 1887 tot aan zijn dood in 1940 gaf hij les aan het conservatorium in Brussel en leidde heel wat pianisten op. In de tweede helft van de dertiger jaren ging De Greefs gezondheid ernstig achteruit en dat had een grote invloed op zijn concertactiviteiten. De rechterhelft van zijn lichaam geraakte gedeeltelijk verlamd, en hij overleed na een slepende ziekte, 78 jaar oud, op 29 augustus 1940. (bron : wikipedia)