De Eeklose Herbakker

facebook twitter

Toegevoegd op 24 december 2015 door Richaar

Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Kunstenaar : Leo De Buysere
Zie foto
Plaatsbeschrijving:
Eeklo - Middenberm N9 Markt
Informatie toegevoegd door Richaar :
24 december 2015
De Eeklose Herbakker (Leo De Buysere) Het feit dat Eeklo sedert eeuwen bekend staat als dé  Herbakkerstad, is te danken aan het verhaal in het volksboek 'De Vermaekelijke klugt' van 1750. Het vertelt over een radeloze vader die zijn domme zoon al naar Zottegem en het Minnewater gestuurd had om slimmer te worden. Niets mocht echter baten tot iemand hem de raad gaf eens naar Eeklo te gaan want 'daar worden hoofden gebakken met gekrulde en platte haren, met schele, loense, lodderige en lepe ogen, zwarte en andere kunt ge er ook krijgen volgens uw goesting en smaak.' Zo gezegd zo gedaan en volgens de legende ging de zoon nadien naar Parijs waar hij 'uitblonk in zijn studiën door zijn wijsheid en geleerdheid.' 

Volgens de legende hakte de Herbakker eerst het hoofd van de romp. Daarna herkneedde men het hoofd en werd het ingesmeerd met eigeel om het zo opnieuw te laten bakken. Tijdens het proces werd er een groene kool op het lichaam gezet. Dit stond symbool voor het ijle, lege hoofd. Nadien werd het hoofd opnieuw op de romp geplaatst en kon men een nieuw leven beginnen. 
Het bakproces verliep echter niet zonder gevaren; als het hoofd te lang in de oven was blijven zitten, was je een heethoofd. Had men het hoofd niet lang genoeg in de oven laten zitten, dan was je een halve gare en/of een misbaksel met een mislukt hoofd. 
De moraal van het verhaal?  Wees tevreden met je eigen hoofd. 

Bron : http://www.eeklo.be/Eeklo_leeft/toerisme