De Koningsvrede

facebook twitter

Toegevoegd op 30 oktober 2015 door Richaar

Kunstenaar:
Chris Ferket
Opschrift:
NAAR REINAERTS
GESCHIEDENIS
OMSTR XIV EEUW

DAT GHIHADDET
CONINCLIKE
OVER ALLE HUWEN
RIKE
ALLE DIEREN
GHEBODEN VREDE
ENDE OEC ALLEN
VOGHELEN MEDE
Plaatsbeschrijving:
Kaprijke - Voorkant kerk Bentille
Informatie toegevoegd door Richaar :
30 oktober 2015
Op het pleintje voor de kerk van Bentille is het beeld De Koningsvrede van kunstenaar Chris Ferket onthuld. Het beeld van 12.500 euro brengt opnieuw een voorstelling uit het dierenepos Van den Vos Reynaerde. Volgend jaar komt een laatste beeld uit de reeks in Sint-Laureins.

  ,,Het gemeentebestuur besliste enkele jaren geleden in elke deelgemeente een beeld te plaatsen uit het beroemde dierenepos. Het begon na het winnen van de wedstrijd van Radio 2 Een thuis voor een beeld . Het eerste beeld Als de vos de passie preekt, boer, let op je ganzen kreeg een plaatjes in een kreek in Waterland-Oudeman'', zegt schepen van Cultuur Annick Willems.

Daarna volgden Sint-Margriete, Watervliet en nu het beeld De Koningsvrede in Bentille, dat verwijst naar het gedeelte van het verhaal waarin de vredesuitspraak van Koning Nobel, de koning van de dieren, staat. ,,We willen de toeristische en culturele mogelijkheden rond de beeldengroep bekijken. De gemeente wil aansluiten bij de veel bezochte Reynaertroute. Zo zouden we graag de tentoonstelling Reynaertstreken van de stad Lokeren naar hier halen, samenwerken met scholen rond dit thema enzovoort'', zegt Annick Willems.


Twee vogels
Kunstenaar Chris Ferket is bezield door alles wat met het Reinaertepos te maken heeft: ,,Het beeld is een platte steen met beneden een vos in Jurasteen en een kikker met een bronzen kop. Bovenaan zitten twee vogels, een waardige en een kijvende vogel.''

,,Ik heb beslist volgend jaar aan de gemeente Sint-Laureins zes granieten zuilen te schenken met bovenop telkens een dier uit het verhaal Van den Vos Reynaerde. In elke deelgemeente komt een beeld. Ik zal met het gemeentebestuur overleggen waar de beelden best geplaatst worden. Zo zal Sint-Laureins echt uitgroeien tot een vossengemeente .''
Bron : http://www.nieuwsblad.be/cnt/nbra12092002_006