Gedenkkruis slag van Houthalen

facebook twitter

Toegevoegd op 11 april 2014 door givema

Gedenkkruis slag van Houthalen

Afbeelding toegevoegd door givema

givema | Gedenkkruis slag van Houthalen | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:
Dit kruis / werd gerestaureerd / in opdracht van de / Heemkring / De Klonkviool / in samenwerking / met het / Gemeentebestuur / 21 april 2012
6 augustus 1831 / gedurende de / tiendaagse veldtocht / 2-12 augustus 1831 / leveren te Houthalen / het Nederlandse en / het Belgische leger / een veldslag. / Dit kruis wordt opgericht / in september 1831 / ter herinnering aan / gesneuvelden van / de 4 divisie van / het Nederlandse leger. / Het staat symbool / voor alle Belgische / en Nederlandse / gesneuvelden alsook / voor burgerslachtoffers / van de veldslag bij / Houthalen.
6 augustus 1831 / Het Nederlandse leger / wordt opgehouden door / Belgische schutters / jagers te voet en het / 2 en 10 linie regiment. / Na de terugtrekking / van de Nederlanders / betreuren beide zijden / een honderdtal gesneuvelden. / Houthalen betaalt / een zware tol door / oorlogsslachtoffers / en verwoestingen. / Thans staat dit gedenkkruis / symbool voor verzoening / tussen volkeren / en is het inspiratie voor / vrede in Europa / en in de wereld.
Als erkenning / van de offers / van de gesneuvelden. / Kolonel de Villers / luitenant-kolonel Wimmer / eerste luitenant Luderus / schutter Ter Burch / schutter Klamer / schutter Bastiaans / c.w. Ockhuizen. / Ter nagedachtenis / van de oorlogsslachtoffers. / Lijnen Jan / 's Hertogen Gerard / Convents Elisabeth
Plaatsbeschrijving:
Houthalen - Kerkhof
Informatie toegevoegd door givema :
11 april 2014
In 1830 leidde een burgerlijke revolutie tegen de Nederlandse koning Willem I tot de onafhankelijkheid van België.  In 1831 wilde Willem I de Belgische opstand neerslaan en organiseerde hij een veldtocht door ons land, genaamd de Tiendaagse Veldtocht.  Op 6 augustus 1831 stonden eenheden van het Nederlandse en het Belgische Maasleger tegenover elkaar in de slag bij Houthalen en Zonhoven.  Na de veldslag plaatste het Nederlandse leger een kruis op de Grote Baan voor alle slachtoffers.  Dat stond 80 jaar op dezelfde plaats.  Uiteindelijk werd het gerestaureerd en aan het erepark van gesneuvelden op de begraafplaats van Houthalen-Helchteren geplaatst.  In Zonhoven is er een Maaskei op de Teut als herdenkingsmonument.
De twee gedenkplaten met teksten zijn een creatie van Lambrechts Martha (geboren te Houthalen in 1940).