Hamse Zouaven

facebook twitter

Toegevoegd op 8 april 2014 door givema

Hamse Zouaven

Afbeelding toegevoegd door givema

givema | Hamse Zouaven | 0 givema | Hamse Zouaven | 0 givema | Hamse Zouaven | 0 givema | Hamse Zouaven | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Opschrift:

Plaatsbeschrijving:
Hamme (Oost Vlaanderen) - Zouavenstraat, tegenover Vooruitgangstraat
Informatie toegevoegd door givema :
8 april 2014
Dit monument is een werk van Maurits De Clercq, geboren te Hamme in 1945 en werd ingehuldigd op 10 oktober 2010 naar aanleiding van 150 jaar Hamse Zouaven. De vijf grafkruisen verwijzen naar de vijf veldslagen van de Zouaven in Rome.  De zuil in het midden draagt het beeld van een Zouaaf die een perkament vasthoudt met de namen van de 15 Hamse en de 2 Moerzeekse Zouaven.  Onderaan ligt een gesneuvelde Zouaaf. Zouaven Dit monument is een werk van Maurits De Clercq, geboren te Hamme in 1945 en werd ingehuldigd op 10 oktober 2010 naar aanleiding van 150 jaar Hamse Zouaven.
De vijf grafkruisen verwijzen naar de vijf veldslagen van de Zouaven in Rome.  De zuil in het midden draagt het beeld van een Zouaaf die een perkament vasthoudt met de namen van de 15 Hamse en de 2 Moerzeekse Zouaven.  Onderaan ligt een gesneuvelde Zouaaf.
Zouaven
De zoeaven vormden vanaf 1831 een onderdeel van het Franse leger.  De benaming werd overgenomen van de leden van het pauselijk leger.  in de 19e eeuw omvatte de kerkelijke staat niet alleen de stad Rome, maar ook een ruim gebied daarrond.  De toenmalige koning Victor Emanuel II en zijn bondgenoot Giuseppe Garibaldi waren voorvechters van de eenheidsgedachte en wilden een grote staat Italië vormen.  Paus Pius IX weigerde echter zijn rijk op te geven en deed beroep op de militaire steun van de Franse keizer Napoleon III en op jonge mannen uit heel Europa om zich aan te sluiten bij zijn leger van zoeaven.  Uiteindelijk moest hij het onderspit delven en werden de zoeaven na tal van veldslagen overwonnen. Het pauselijke leger van zoeaven werd ontbonden en de overgebleven soldaten keerden terug naar hun land. Het grootste deel van de Hamse zoeaven is echter gesneuveld tijdens de bloedige veldslagen.