levensvulkaan

facebook twitter

Toegevoegd op 20 november 2011 door monlouis

levensvulkaan

Afbeelding toegevoegd door monlouis

monlouis | levensvulkaan | 0 monlouis | levensvulkaan | 0
Kunstenaar:
niet gekend
Plaatsbeschrijving:
Anderlecht - Kapittelstraat (in tuin Erasmushuis)
Informatie toegevoegd door monlouis :
20 november 2011
Artiest
Bob Verschueren woont en werkt in Brussel (België). Stopt in 1978 met schilderen en legt zich vanaf die periode toe op het werken met natuurelementen (wind, licht, plantensoorten, geluid, enzovoorts) waarmee hij vergankelijke installaties maakt. Het observatorium van de « Filosofische Tuin » is zijn eerste blijvende kunstwerk. Eigenlijk ligt het aan de manier waarop duur ervaren wordt, want ook de beukenstronk zal uiteindelijk verdwijnen onder het mos of onder invloed van het stromende water. Bob Verschueren werkt met de energie van de natuur die min of meer altijd het laatste woord heeft als het gaat om de definitieve vorm van zijn kunstwerken. 

Beschrijving 
Een ondergronds observatorium vormgegeven met een muur. Een helling in spiraalvorm stelt de wandelaar in staat om af te dalen. In het midden doet een verkoolde boomstronk dienst als fontein.

Afmetingen 
5,11 m. (diameter), 1 m (diepte).

Materialen 
13 ton stenen (« Maanstenen »), boomstronk van een honderdjarige beuk van het domein van het Kasteel van Seneffe, een hydraulisch systeem.

Realisatie 
De muur werd door opeenstapeling door twee metsers gerealiseerd, een Schot (Max Nowell) en een Engelsman (Andrew Loudon). De stronk werd « geprepareerd » door de Belgische snoeier Christian Cauwe. (bron : erasmushouse.museum)